„Topić je pravi plejmejker, Jovanović otvoreniji od Deja“

Intervjui 6. okt 202214:001 komentar
Podeli:
Stefan Marković
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Za razliku od prošle sezone, plejmejker Crvene zvezde Stefan Marković sada je sa ekipom od početka. U 35. godini života, Pefi je najstariji u ekipi, spreman je da pomogne mlađima, ali da i dalje doprinosi na terenu na način na koji se od njega traži.

U intervjuu za Sport klub, Marković je govorio o identitetu tima, mladom Nikoli Topiću, pojačanju Džejlenu Adamsu, treneru Jovanoviću…

„Prošle godine je sezona već bila krenula kada sam došao, sada je lakše. Nov je i trener, mnogo novih igrača, spremniji sam nego što sam bio prošle godine. Imao sam leto da se odmorim i da se spremim“, počinje Marković za Sport klub i dodaje:

„Mislim da sam najstariji igrač u ekipi. Tu sam da pomognem mlađim igračima – s nama je Topić (Nikola, 17-godišnji plej), želim da mu se nađem, da mu prenesem znanje i iskustvo, i da njemu olakšam prelazak u seniore. Na terenu zavisi od trenera – tu sam da pomognem u bilo kom obliku. Želim da osvojimo sve trofeje, kao i prošle godine“.

ABA League/Dragana Stjepanović

Na pitanje ko su bili košarkaši koji su njemu pomagali kada je bio mlađi, Marković je odgovorio:

Pročitajte i:

„Sećam se da sam u Hemofarmu prve sezone imao Milenka Topića, Nikolinog oca, a prve sezone je tu bio i Nebojša Joksimović. Zatim mi je Muta (Nikolić) sa razlogom tu doveo Miljana Pavkovića – da me nauči kako da čitam neke stvari u igri, kako da igram pik-en-rol. Samo braniti takvog igrača na treningu je velika stvar, a kamoli kada dođe i neki savet, i van terena. Imao sam sreće da naletim kao mlad na prave osobe. Cilj mi je da to vratim, da pomognem mladim igračima da se razviju“.

Topić je na ABA premijeri igrao dvadeset minuta protiv MZT Skoplja i upisao je 6 poena (3-7 iz igre), 5 skokova i asistenciju.

„Pravi je plejmejker. Sada se dosta teži kombo beku, plejmejkeru koji je i strelac. Nikola dobro čita igru, podjednako dobro dodaje i levom i desnom rukom, što je važno. Dobar organizator koji kontroliše igru, vidim ga kao košarkaša koji može sve da uradi i ofanzivno i defanzivno. Naravno, ima prostora za napredak, ali veliki je potencijal“.

Stefan Marković
Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Džejlen Adams je čovek kojeg ovdašnja publika nije imala mnogo prilike da gleda.

„Igrao je Dži ligu, igrao u Australiji, tamo je napadački i slobodnije, nema preterane kontrole napada. U prilagođavanju će mu biti najznačajnije da se navikne na ritam evropske košarke. Brz je i eksplozivan igrač, malo sam se iznenadio što je dobar asistent, a znali smo da je sjajan skorer. Svakom ’rukiju’ u Evropi treba vremena da se privikne i na stil i na zahteve trenera. Treba imati strpljenja“.

Crveno-bele u petak očekuje evroligaški debi sa Anadolu Efesom u gostima, uz direktni prenos na Sport klubu od 19.30, a Marković kaže da Zvezda ima potencijal da bude kompletan tim.

„Voleo bih da igramo modernu, bržu košarku, napadačku, ali da istovremeno ne izgubimo odbrambeni ritam. Mislim da imamo dosta defanzivno sjajnih igrača u timu – pod Dejom (Radonjićem) smo po tome bili prepoznatljivi, nadam se da ćemo to zadržati, ali da ćemo u napadu biti bolji. Trener Jovanović ima normalan i otvoren pristup sa svima – konsultacije sa starijim igračima, brigu o svim igračima. Mlađi je od Deja i nešto otvoreniji“, rekao je Makrović i dodao:

„Ciljevi se ne menjaju nikada – ko god da je trener i koji god da su igrači, ambicije su najviše. Ne volim mnogo da prognoziram, volim da pričamo na terenu. Biće potrebno vreme da se malo uigramo, Nedović je najveće pojačanje i glavni igrač, a još nije odigrao ni minut s nama. Moramo svakom utakmicom da dižemo formu i da se uigravamo“.

Stefan Marković
ABA league/Dragana Stjepanovič

Za kraj, pitali smo iskusnog pleja kako se gradi hemija u timu.

„Dosad sam u karijeri uvek imao dobru hemiju u ekipi. To je do momaka koji čine ekipu, a glavno je kako se reaguje na promene u toku sezone, pogotovo kada krenu loši rezultati i porazi – ne daj bože – tada se pokazuje karakter i koliko je ekipa čvrsta da prebrodi takve trenutke“, zaključuje Marković za Sport klub.

Komentari

Vaš komentar