„Uz Zvezdu od osme godine – ništa ne bih menjao!“

Intervjui 2. nov 202210:003 komentara
Stefan Lazarević
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Stefan Lazarević jedan je od igrača Crvene zvezde u tekućoj sezoni čija forma i minutaža najmanje osciliraju – momak koji je u sistemu crveno-belih od svoje osme godine i dalje disciplinovano doprinosi boljitku kluba.

Crvenu zvezdu i Evroligu u direktnim prenosima pratite ekskluzivno na kanalima Sport kluba, SBB mreži i EON platformi.

U toku je druga evroligaška sezona u kojoj Lazarević dobija značajnu minutažu, a iako više ne smatra sebe početnikom, Lazarević i dalje mora da se adaptira na izazove koje nosi elitno takmičenje.

KK Crvena zvezda:

U razgovoru za Sport klub ovaj 26-godišnji Beograđanin govorio je o načinu rada trenera Vladimira Jovanovića, kojeg dobro poznaje još iz vremena kada su sarađivali u Železniku.

Lazarević više nije evroligaški „ruki“ – sada je igrač od kojeg Jovanović očekuje kontinuiran, višestran i nezanemarljiv doprinos i u odbrani i u napadu.

„Definitivno sam u boljoj poziciji nego prošle sezone – imam daleko više iskustva, ovo mi više nije prvi susret sa Evroligom. Igrao sam u prethodnoj sezoni brojne utakmice, u nekima sam imao i veliku minutažu. Na startu sezone 2021/2022. imao sam priliku da često budem na parketu jer su mnogi saigrači morali da odsustvuju zbog povreda. Zahvalan sam na šansi koju sam dobio. Kroz igru sam osetio nivo kvaliteta u Evroligi, protivničke timove na višem stupnju. Međutim, u odnosu na prošlu sezonu mnogi timovi su se promenili, rekao bih da su se i pojačali“, izjavio je za Sport klub Stefan Lazarević.

Stefan Lazarević
xDavidxRamirezx via Guliver

Koliko je Evroliga različita u odnosu na takmičenja koja je Lazarević igrao dotad?

„Razlika između Evrolige i ABA lige je najvidljivija u fizičkom aspektu – mnogo se značaja daje fizičkom delu košarke, bez obzira na to o kojem se segmentu radi. Kada god vam popusti koncentracija na EL nivou – budete kažnjeni, nema veze da li je u pitanju napad ili odbrana. Na svaki detalj se u Evroligi obraća pažnja, nema opšuštanja ni u jednom trenutku“, kazao je dva metra visoki košarkaš.

Postoji li igrač kojeg je posebno nezgodno čuvati u EL?

„Evroligaške ekipe su pune dobrih igrača – neretko timovi na svakoj poziciji imaju i po tri odlična košarkaša. Kada bih morao da spomenem nekoga ko me je posebno impresionirao dok sam igrao protiv njega, izdvojio bih Vila Klajburna, Majka Džejmsa, Šejna Larkina, Vasu Micića… To su igrači koji svojim individualnim kvalitetom prave veliku razliku u ozbiljnim ekipama. Ne mogu da kažem da sam bio iznenađen što su toliko dobri, ali bih na prmer njima pružio ruku i čestitao im na individualnom kvalitetu“, rekao je Lazarević.

Stefan Lazarević
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Koja je razlika u sistemu rada Dejana Radonjića u odnosu na tim u sezoni 2022/2023. i trenera Janovića?

„Sa trenerom Radonjićem sam sarađivao samo tokom prošle sezone, možda bi neki stariji igrači mogli da daju kompletniji odgovor na to pitanje. Sa druge strane, imao sam priliku da sa trenerom Jovanovićem radim i u ekipi FMP i njegov sistem mi je poznatiji. Ono što je slično je svakako visok nivo treninga – dobro se radi. Što se tiče konkretnih razlika, nije na meni da komentarišem. Bitno je da gradimo tim i ‘hemiju’ i da iz treninga u trening napredujemo kao ekipa, kao i da taj rast sa treninga prenesemo i na utakmica.“

Koji su glavni postulati igre Zvezde pod vođstvom Vladimira Jovanovića?

„Osnov svega kod trenera Jovanovića je igra sa dosta jakog fizičkog kontakta u odrani. Odatle sve kreće, od individualne odgovornosti u defanzivi i u igri jedan-na-jedan – na tome se naša igra bazira. Što se napada tiče, on voli tranziciju, trčanje… U pozicionoj igri preferira jednostavna rešenja – bez neke prevelike filozofije. Insisitra na najosnovnijim stvarima, a na kraju su baš ti elementi najteži za ostvarivanje.“

Stefan Lazarević
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Lazarević je debitovao u prvom timu Zvezde još 2014. godine kao tinejdžer, ali je tek posle sedam godina i boravka u ekipi FMP dobio veću priliku da se dokaže u crveno-belom dresu.

„Iz trenutne perspektive Zvezdinog prvotimca, kada se vratim unazad u godine kada sam kao klinac počinjao da treniram u Zvezdu, zaista mogu da kažem da je to jedna lepa priča za mene. Drago mi je što sam u svojoj karijeri prošao baš sve mlađe selekcije kluba – krenuo sam kao dečak sa osam godina, a u seniorski tim sam se vratio sa 25 godina.“

Koliko je period u Železniku pomogao Stefanu da napravi iskorak i postane standardni prvotimac evroligaške ekipe?

„Sa ekipom FMP sam odradio četiri jako dobre godine – tu sam se dodatno razvio kao igrač i imao sam priliku da se potpuno dokažem. Tokom vremena koje sam proveo u FMP nadao sam se da ću dobiti priliku da se vratim u Zvezdu – na to sam gledao kao na pravo finale. Tako je i bilo i stvarno sam presrećan – ne bih ništa menjao u vezi sa svojom karijerom“, zaključio je Stefan Lazarević.

Crvena zvezda naredni meč u Evroligi igra u petak četvrtog novembra – ekipa Vladimira Jovanovića od 21 čas gostuje Monaku. Direktan prenos ove utakmice očekuje vas na Sport klubu.

Komentari

Vaš komentar