Baskonija osporava Vildosin dolazak u Zvezdu!

Vesti 13. okt 202219:553 komentara
Marko Metlas/Euroleague Basketball via Getty Images

Argentinski reprezentativac Luka Vildosa u četvrtak je potpisao dvogodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom, ali tokom popodneva oglasila se Baskonija, nekadašnji klub odličnog plejmejkera, koji trvdi da poseduje prava na igrača van NBA lige.

Povezane vesti

Klub iz Vitorije obratio se Crvenoj zvezdi i Evroligi, od koje traži da suspenduje registraciju Vildose, a prete i tužbom.

Baskonija je, kako se navodi, zbog ozbiljnosti nastale situacije izdala i saopštenje.

1. Baskonija poseduje prava igrača van NBA, prema dogovoru između Igrača i Kluba, u ugovoru o njegovom odlasku iz NBA i selidbi u Njujork Nikse u mesecu maju 2021, što znači da u slučaju potpisa za klub izvan NBA, bilo igrač ili klub kojem se pridruže moraju da finansijski nadoknadie Baskoniju.

2. U slučaju angažovanja igrača od strane crvene zvezde, to je urađeno bez učestvovanja ili pristanka Baskonije. Nije bilo nikakve komunikacije u vezi sa time, i bez plaćanja ugovorene novčane naknade, što predstavlja vrlo ozbiljno kršenje postignutih dogovora o njegovom odlasku u NBA, a može se pripisati igraču i odredišnom klubu.

3. Suočena sa takvom situacijom, Baskonija čim je saznala za njegov ugovor sa Crvenom zvezdom izričito je i nepobitno zahtevala i od njih i od samog igrača naša prava. Isto tako, ova situacija je prijavljena Evroligi, tražeći primenu odgovarajućih zakonskih mera, a posebno suspenziju registracije igrača u beogradskoj Crvenoj zvezdi, kako bi se zadržao integritet takmičenja.

4. Konačno, ako se prethodni dogovori ne ispune u traženim rokovima, Baskonija će nastaviti sa izvršavanjem odgovarajućih pravnih radnji, u obrani do krajnjih granica svojih prava, kako protiv Igrača tako i protiv Crvene zvezde kao solidarno odgovorne za navedeno ponašanje u skladu sa regulatornim propisima Evrolige, naveli su iz španskog kluba.

Dvadesetsedmogodišnji Argentinac je od 2016. do 2021. nosio dres kluba iz Baskije sa kojim je u sezoni 2019/20. osvojio ACB ligu i bio MVP finala.

Komentari

Vaš komentar