Bertomeu: Nisam pričao sa Bodirogom, Evroliga brzo napreduje

Vesti 6. dec 202216:471 komentar
Đordi Bertomeu
xkolbert-press UlrichxGamelx via Guliver

Nekadašnji direktor Evrolige Đordi Bertomeu rekao je da mu je žao jer nije dobio priliku da završi započeti projekat na čelu najjačeg evropskog košarkaškog takmičenja.

Evroligu gledajte ekskluzivno na kanalima Sport Kluba, SBB mreži i EON platformi.

„Želeli smo da klubovi koji učestvuju postanu i vlasnici Evrolige. Svih 18 ili 20 timova bi bili ravnopravni po pitanju obaveza i prava. Hteli smo da integrišemo projekte koji bi promenili evropsku košarku – Pariz i London. Nisam dobio objašnjenje zašto sam smenjen. Evroliga je iz pandemije izašla bolje nego bilo koje drugo takmičenje, imali smo najbolji budžet u istoriji košarke na našem kontinentu. Plan je bio da tokom godina finansijski rasteretimo vlasnike ekipa. Nije održivo da neko posluje sa tolikim gubicima, bilo da se radi o kompaniji ili fizičkom licu“, rekao je Španac za podkast „Tirando a Fallar“.

ČITAJTE I:

Bertomeu je bio prvi čovek Evrolige od leta 2000. do jeseni 2022. godine, kada ga je zamenio bivši košarkaš Dejan Bodiroga. Srbin nastavlja da „gasi požare“ otkad je početkom oktobra stupio na tu funkciju – Evroliga i FIBA već neko vreme ne mogu da nađu zajednički jezik povodom kalendara takmičenja i sadašnje rešenje u vidu „prozora“ za odigravanje reprezentativnih mečeva sprečava košarkaše koji igraju u evropskim klupskim takmičenjima ili NBA da redovno nastupaju za nacionalni tim. U takvoj situaciji su se na udaru našli kako klubovi, tako i reprezentacije – klubovi su u nezavidnoj poziciji jer moraju da odlučuju da li će i kada puštati svoje igrače i trenere da se priključe nacionalnim timovima, koji su u većini slučajeva lišeni pomoći svojih najboljih igrača.

Španac tvrdi da čelni ljudi kontinentalnog takmičenja nikada nisu razmatrali mogućnost igranja utakmica tokom vikenda, što bi direktno onemogućilo klubovima da nastupaju u nacionalnim prvenstvima.

„Nisam razgovarao sa Bodirogom od kada je završio igračku karijeru, ali nismo u sukobu. On je jedan od mojih omiljenih košarkaša svih vremena u Evroligi. Razvoj kontinetalnog takmičenja ne može da škodi nacionalnim prvenstvima. Španska liga brzo napreduje, baš kao i Evroliga. Nikada nismo razmatrali da organizujemo utakmice vikendom, poludeo bih da se to dogodilo. Predložili smo četiri različita kalendara koja bi omogućila timovima da uvek imaju sve igrače na raspolaganju, ali nikada nismo dobili odgovor od FIBA. Opsednuti su kopiranjem organizacije koja vlada u svetu fudbala, ali košarka se prilično razlikuje“, kaže 63-godišnjak.

Evroliga je početkom godine suspendovala i isključila ruske klubove zbog vojne invazije te zemlje na Ukrajinu.

„To je bio veoma težak trenutak, ispunjen bolom. Morali smo da se nosimo sa političkim pritiscima u raznim zemljama. Litvanci i Srbi su imali potpuno suprotno viđenje situacije. Naša organizacija je morala da zauzme stav i postupa u skladu sa vrednostima koje negujemo. Morali smo da izbacimo ekipe iz Rusije. Ne razumem licemere onih koji su želeli da se uzdržimo u toj situaciji“, poručio je Bertomeu.

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Komentari

Vaš komentar