Bodiroga: Da mlađe generacije ne odlaze

Vesti 14. okt 202217:13
Dejan Bodiroga
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Predsednik Evrolige Dejan Bodiroga bio je u četvrtak uveče gost televizije N1 u emisiji 360 stepeni.

„Kao što sam radio dok sam bio igrač, tako ću i da se angažujem uvek gde mogu da pomognem, da se stvore uslovi da naša deca ostanu u Srbiji, i da mogu da žive u jednom uređenom sistemu. U zdravom sistemu. Srbija je zemlja koju volimo, i moramo da napravimo uslove da i oni veruju u to. Ja verujem u mlade, i oni mogu da donesu promenu. Pokazalo se ovih poslednjih 30 godina da su neki predugo na sceni, i da nisu uspeli da naprave to što su obećali“, izjavio Bodiroga.

Legendarni košarkaš kaže da se neće aktivirati politički te da nema nikakve političke ambicije. Što se tiče tema koje nisu vezane za sport, podseća da je proveo 20 godina u inostranstvu i da je iz zemlje otišao veoma mlad. Rekao je da je naše društvo „duboko podeljeno“.

„Ja sam uvek negde išao od politike, a politika je išla ka meni. I to je ideja od drugih ljudi. Ja nikada nisam imao ili izrekao da bih se kandidovao kao predsednik, ili drugu, bilo koju poilitičku funkciju. To je dolazilo od drugih ljudi, nikada od mene. što se tiče angažmana, ja sam uvek sa ljudima sa kojim delim neke vrednosti kako mislim da bi trebalo da bude. Uvek sam tu da pomognem. Volim Srbiju i mislim da zaslužujemo da imamo jedno bolje i uređenije društvo. Da stvorimo mlađim generacijama da ne odlaze, da ostanu tu i da žive u dobrom sistemu“.

Pojašnjava da je vladika Grigorije njegov veliki prijatelj, i naglašava da imaju sjajan odnos više od 20 godina.

„Prošli smo toliko toga zajedno… Nikada nismo imali neki političke ambicije. Više je to dolazilo sa strane, od drugih“, naveo je Bodiroga.

Povezano

Evroliga i izazovi

„Izuzetna je čast biti na čelu Evrolige. Za prvih mesec dana sam uspeo praktično da se vidim skoro sa svim klubovima. Veliki je izazov, velika odgovornost, ali i veliki zadatak pred svima nama. Evroliga je sigurno nakvalitetnije takmičenje u Evropi. Bilo je dobrih stvari, ali je i bilo i stvari koje nisu bile dobre, i koje treba podići na viši nivo. Definitivno postoji potencijal da Evroliga ode na viši nivo“, ocenio je proslavljeni košarkaš.

Govoreći o ključnim stvarima koje bi voleo da uradi, on je naveo da je to napredak, koji zavisi od formata takmičenja, kao i da će se u narednih šest meseci napraviti format koji će biti prezentovan klubovima. Druga stvar su veći prihodi za klubove, pa i za sve koji čine Evroligu.

Kaže da je jedan od većih problema usklađivanje kalendara takmičenja koji traje dugi niz godina.

„Moja pozicija je da štitim interese klubova, odnosno Evrolige. Mislim da svakako treba doći do razgovora oko usklađivanja kalendara. U Evropi postoje četiri lige. To je mnogo za Evropu. I za običnog gledaoca deluje dosta konfuzno. Prozori ovi novembarski i februarski, zbog nemogućnosti da igraju igrači iz NBA i Evrolige dovodi u pitanje i kvalitet utakmica i svega“, kaže Bodiroga.

Dodaje da gledaoci vole kada igraju najbolji igrači u svojim reprezentacijama i da je to pokazalo do sada da su takve utakmice bile veoma atraktivne za publiku.

Nada se razgovoru sa predastavnicima FIBA kako bi se problemi prevazišli.

„To traje dugo, više od 20 godina od kada su klubovi osnovali Evroligu. Pre pet godina je izglasano o uvođenju tih ‘prozora’ i od kada se oni primenjuju. To do sada nije dao rezultate u smislu rezultata da igraju najbolji. A cilj je da igraju najbolji. I to je trebalo da bude paralela sa fudbalom, ali u fudbalu igraju najbolji, a u košarci se ne dešava da igraju. Ovaj trenutni kalendar takmičenja u Evropi ne omogućava razvoj košarke na pravi način. Odnosno, negde koči“, kazao je gost N1.

Otkriva da postoji interesovanje investitora iz Dubaija da učestvuju u Evroligi, i da imaju svoj klub. Takođe, navodi i da razmišljaju o učešću u razvoju cele Evrolige.

„U nekoj budućnosti ćemo videti kako će se te stvari razvijati“, istakao je Bodiroga.

U kontaktu je sa ruskim klubovima, pogortovo sa klubom CSKA iz Moskve, koji je i akcionar Evrolige, i Bodiroga navodi da „oni imaju svoja prava kao akcionari“.

„Oni ne učestvuju, ali, kao što smo se videli sa drugim klubovima, videli smo se i sa ljudima iz CSKA, i u zavisnosti od situacije, zavisi i njihovo dalje učestvovanje u Evroligi“, dodaje direktor Evrolige.

Stranac u reprezentaciji

Komentarišući uspeh reprezentacije na održanom Evropskom prvenstvu, on je rekao da su se naši navijači „navikli na zlatne medalje“ i da ne doživljava rezultat našeg tima kao neuspeh.

Nada se da ćemo uspeti da se kvalifikujemo na Svetsko prvenstvo i da je šteta što neće moći da igraju igrači iz NBA.

Govoreći o slučaju Miloša Teodosića, on je rekao da nije upućen u detalje, ali da se „takve stvari rešavaju u košarkaškoj porodici“.

„Zasmetalo mi je što su stvari otišle van toga. I u prošlosti je bilo nekih stvari na određenim prvenstvima, ali su to stvari koje treba rešavati u kući, na pravi način“, naveo je Bodiroga.

Kaže da je Pešić dokazao da je doprineo mnogo reprezentaciji, a da se, sa druge strane, Teodosić redovno odazivao pozivu da igra za reprezentaciju, i da je dao mnogo nacionalnom timu u prošlosti.

„Izašlo je malo više iz okvira“, ocenjuje on i dodaje da pažnju treba posvetiti i ostalim igračima, koji su učestvovali u radu tima. Smatra da smo oformili reprezentaciju za neka sledeća takmičenja.

„Svi mi koji smo pravili reprezentaciju svih ovih godina očekujemo i navijamo da će doći jednom i ta najsjajnija medalja“, naglašava Bodiroga.

Komentarišući budućnost reprezentacije, kaže da se slaže sa ocenom da nema potrebe davati pasoše starnim igračima kako bi igrali u našem timu.

„Mi imamo negde svoj identitet i sve ovo što se stvaralo dugi niz godina. Imamo i naš prepoznatljivi sistem rada, kao i stil, i ne vidim razlog zašto bi Srbija trebalo da ima stranca“, ocenjuje direktor Evrolige.

Kao jedan od najvećih problema naše košarke navodi ‘gašenje’ košarkaških centara u unutrašnjosti Srbije, i konstatuje da čim se poijavi neki talentovani igrač, odmah ga kupuju veliki klubovi, i ne postoji način da se on zadrži u maloj sredini.

„Neophodno je napraviti neku mrežu, neku bazu, jer bez toga jednostavno neće više biti prouizvodnje igrača kao što je bila nekada“, zaključio je Bodiroga.

Celu emisiju pogledajte ovde.

Komentari

Vaš komentar