Obradović o “najboljoj odluci” i ponudi iz NBA

Vesti 8. feb 202316:595 komentara
Željko Obradović
© 2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Trener beogradskog Partizana Željko Obradović najtrofejniji je košarkaški stručnjak u evropskoj istoriji, a tokom godina sjajnih rezultata mnogi su smatrali da bi mogao da se okuša i u NBA. Za španske medije nekadađnji selektor Jugoslavije govorio je o “ponudi za razgovor za posao” iz NBA, ali i čoveku koji je najzaslužniji za njegovu trenersku karijeru.

Evroligu pratite u direktnim prenosima ekskluzivno na kanalima Sport kluba.

Pre svega, Obradović se dotakao stanja u španskoj košarci, u kojoj je radio devedesetih godina prošlog veka. Svojevremeno je vodio Huventud i Real Madrid, a sa obe ekipe je bio prvak Evrope.

Povezano:

“Svi govore da je španska Liga Endesa najbolje evropsko takmičenje posle Evrolige. Slažem se sa tim i mislim da je Španija zbog toga beležila impresivne rezultate na međunarodnom nivou. Serđo Skariolo je uradio mnoge stvari za koje samo možete da mu ‘skinete kapu’. Svi žele da igraju za reprezentaciju koju on vodi. Pogledajte Rudija Fernandeza. Pre su takvu ulogu imali braća Gasol ili Serhio Ljulj. Svi žele da igraju za reprezentaciju, uprkos povredama ili godinama, a takvi igrači su najbolji primer drugima”, rekao je Željko Obradović za španski DAZN.

Obradović stalno govori o Aleksandru Nikoliću kao o mentoru i čoveku koji je presudno uticao na njegovu karijeru.

“On je bio moj učitelj. Sve me je naučio. Imali smo poseban odnos. Kada je Jugoslavija osvojila Svetsko prvenstvo u Manili 1978. godine, Aleksandar Nikolić je došao u moj grad Čačak da bude trener Borca. U razgovorima sa njim, ja sam promenio svoju filozofiju igre. Znao sam da je to nešto što me mnogo interesuje – da budem trener. Otišao sam na Univerzitet u Beogradu, a on je tamo bio profesor. Kada me je video na predavanju, upitao me je: ‘Šta ti radiš ovde?’ Odgovorio sam mu da želim da učim jer mislim da je to nešto veoma lepo”, ispričao je Obradović o svojim trenerskim počecima.

Željko Obradović
Printscreen

Nikolić je bio Obradovićev svojevrsni savetnik na putu ka najvećem uspehu srpske klupske košarke, osvajanju titule evropskog prvaka 1992. godine i istanbulskoj hali “Abdi Ipekči”.

“Uvek smo imali poseban odnos. Kada je došao u Partizan, znao sam da će želeti da ja radim sa njim. Kada smo osvojili sve u prvoj sezoni, imao sam ponude da odem iz kluba, ali nisam – iz jednog razloga. Želeo sam da sa njim provedem još jednu godinu. Mislim da je to najbolja odluka koju sam doneo u svom životu”, kaže 62-godišnji Čačanin.

Željko Obradović
Lajos-Eric Balogh/turfstock.com via Guliver

U evropskim medijima dugo kruži priča da je Obradović imao kontakt sa Detroit Pistonsima 2002. godine posle osvajanja Evrolige u Bolonji.

“Nikada nije bilo konkretne ponude. Jednom me je zvaničnik jednog NBA tima zvao jer je želeo da imam ‘intervju za posao’. Rekao sam mu da ja dajem intervjue novinarima. Ako neko ne zna ko sam i šta mogu da uradim, onda nije ozbiljan u svojoj nameri da me angažuje. Možda sam pogrešio, ali takav sam i veoma sam srećan u Evropi. Ne bih mogao da tražim bilo šta drugo u životu”, objašnjava Obradović.

KK Cedevita Olimpija/Tine Ružić

Kako bi se srpski trener snašao u drugačijoj ligi?

“Nemam NBA iskustvo, ali takođe mislim da postoje neke razlike u pravilima zbog kojih mislim da u Evropi lakše može da se priprema utakmica. Lakše je poentirati u NBA zbog dimenzija terena i pravila o tri sekunde u odbrani. O tome govore i trojica najboljih košarkaša na svetu, koji su Evropljani – Nikola Jokić, Luka Dončić i Janis Adetokumbo.”

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague
SK
Komentari

Vaš komentar