PAO krivi državu za odugovlačenje projekta „OAKA“

OAKA Arena

Prošle godine u aprilu pojavila se vest da je košarkaška dvorana OAKA dodeljena Panatinaikosu na korišćenje i vlasništvo narednih 49 godina. Ipak, formalno stvari još uvek nisu i zvanično rešene.

Arena bi, zajedno sa pomoćnim objektima, bila predata grčkom klubu koji bi snosio troškove održavanja i rada dvorane. Osim toga, 30 odsto neto prihoda od komercijalne upotrebe bilo bi vraćeno grčkoj vladi.

Istovremeno, klub se obavezuje da investira i u stadion, koji bi u narednih nekoliko godina trebalo da „potroši“ tri miliona evra. Činilo se da je istorijski dogovor na vidiku i tada je Panata izdala saopštenje o „Zelenoj Meki evropske košarke“ koja uskoro nastaje.

Formalizacija sporazuma ratifikovana je 19. maja, kada je u grčkom parlamentu izglasan podzakonski akt koji se odnosi na OAKA Arenu. To je značilo da će od 1. jula ove godine implementacija dogovora i zvanično preći u ruke Zelenih, kao i da će sve prostorije biti renovirane, nadograđene i iskorišćene prema dogovorenom poslovnom planu i projektu.

Ipak, ono što je izgledalo kao čista formalnost pretvorilo se u veliki izazov za šestostrukog šampiona Evrolige, koji su ove sezone planirali da uđu u arenu kao njeni vlasnici, a ne kao gosti.

Panatinaikos je tokom dana objavio saopštenje u kojem informiše javnost o procesu i trenutnom stanju stvari u vezi sa istorijskim dogovorom. U klubu ističu da su svesni ko koči finalizaciju već postojećeg sporazuma i pozivaju grčkog premijera Kirijakosa Mitsotakisa da ubrza proceduru kako bi ugovor bio što pre potpisan.

„Panatinaikos sa osećajem odgovornosti prema milonima navijača želi detaljno da obavesti javnost o tome gde se nalazimo u vezi sa nabavkom u procesu renoviranja zatvorenih olimpijskih objekata, koji su bili predmet zakona grčke države i koji još uvek nije primenjen. Želimo i da obavestimo navijače kako smo dospeli ovde“, navodi se u saopštenju.

Na Badnje veče 2020. godine bivši generalni sekretar Vlade i direktor kabineta premijera, gospodin Grigoris Dimitrijadis, predložio nam je da nam se na 49 godina ustupi na korišćenje zatvorena dvorana OAKA, kao i fer uslove za to jer je Panatinaikos održava godinama. To bi bio vid kompenzacije za nesprovođenje predizborne obaveze u vezi sa instalacijama u regionu Votanikos (inače mesto gde će fudbalski klub izgraditi svoj novi stadion-uz košarkašku dvoranu) gde bi sve sekcije sportskog društva bile domaćini. Postalo nam je jasno da će se zakonodavni i ugovorni deo pregovora odvijati isključivo uz pomoć Vlade. Zaista, zvanični pregovori počeli su 21. januara 2021. godine u 13 časova. Panatinaikos su na tom sastanku predstavljali njegov vlasnik Dimitris Janakopulos i njegov bliski saradnik Panajotis Bomis. Taj deo pregovora tekao je brzo i dogovor je postignut 13. marta 2021. godine, kada je klub prihvatio sve uslove koje je predložio premijer“.

U saopštenju se navodi i kada je došlo do prvih nepoštovanja dogovora.

„Od tog trenutka je zabeleženo prvo duže kašnjenje zbog internih problema, unutar Vlade. Ministar sporta je morao da bude obavešten, ali se tada bavio ozbiljnijim problemima, poput promene administracije saveza. Do decembra 2021. godine nije bilo razvoja situacije, sve zbog vladinih internih problema u komunikaciji. Neki problemi kao što su parking prostor, put koji povezuje sve objekte i mnogi drugi konačno su prevaziđeni od strane države i onih koji su izradili projekat i proces se ponovo pokrenuo. Dana 6. aprila 2022. godine sve je ponovo dogovoreno sa ministrom Jorgosom Gerapetritisom i izglasan je odgovarajući podzakonski akt. Kako se približavamo Božiću, a postojeći zakon je već na snazi, dogovoreni ugovor nije potpisan. Razumemo da je naš glavni koordinator i sagovornik po ovom pitanju smenjen, razumemo da postoje unutrašnji problemi u Vladi, koji izazivaju kašnjenje i konfuziju, znamo ko je sve vreme pokušavao da uništi sporazum, ali nam je dosta toga. Pozivamo premijera Kirijakosa Mitsotakisa da stavi tačku na nedostatak koordinacije i da odmah pristupi potpisivanju dogovorenog ugovora“, navodi se u klupskom saopštenju.

Komentari

Vaš komentar