Užbinec: Realno, mnogo su i dva kluba iz Beograda u EL

Vesti 4. okt 202219:3815 komentara
Podeli:
KK Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Ostalo je samo nekoliko dana do početka nove sezone u Evroligu, Sport Klub Slovenija tim povodom je razgovarao sa Davorom Užbinecom, direktorom Cedevita Olimpije koja ima velike ambicije da se vrati u košarkašku evropsku elitu.

Skoro punih deset godina, tačno 3.582 dana prošlo je od kada je Slovenija imala predstavnika u Evroligi.

Ovog proleća Cedevita Olimpija blizu mestu u eliti. A opet, tako daleko. Mogla je ekipa iz Ljubljane do Evrolige kroz Evrokup, ali nije uspela, a odna se ukazala nova prilika kada je postalo jasno da ove godine u Evroligi neće biti ruskih klubova.

„Bili smo u igri da dobijemo mesto u Evroligi, ali bile su potrebne velike finansijske garancije. Ispala su tri ruska kluba i tako se otvorilo mesto za Partizan. Nije bilo klubova koji su bili zainteresovani. Valensija je već bila tu, Virtus Bolonja takođe nakon osvajanja Evrokupa. Da se Valensija povukla, ne bi smo našli drugi klub“, rekao je Užbinec za Sport Klub Slovenija.

Prvi put od sezone 2013/14. u Evroligi će biti i Crvena zvezda i Partizan. Za crveno-bele to je četvrta vezana sezona u Evroligi, a Partizan se vraća nakon osam godina. Na pitanje da li bi tri kluba iz regiona bila previše u Evroligi, Užbinec je rekao da je već sada „gužva“.

„Realno gledano, mnogo su i dva kluba iz Beograda. Finansijski ovo nije interesantno područje za Evroligu pa im je i jedan klub dovoljan. Partizan jeste prodao veliki broj sezonskih ulaznica (više od 11.000, prim.aut), ali i pored toga finansijski su daleko manje zanimljivi od Nemaca koji nemaju toliko prodatih karata ali imaju jače sponzore i interesantnije tržište“, rekao je Užbinec, ali je i dodao:

„Ako je presudan samo sportski aspekt, onda mogu da budu i tri kluba iz ovog regiona. Videćemo kako će biti sledeće sezone. Ako se ruski klubovi vrate, mesta će biti samo za pobednika Evrokupa i ABA lige. Ako na primer mi (Cedevita Olimpija, prim.aut) osvojimo Evrokup, a Crvena zvezda ABA ligu, onda neće biti mesta za Partizan“, rekao je Užbinec.

Sport Klub Slovenija će ceo intervju sa Užbinecom emitivati u nedelju, 9. oktobra u 7 časova.

Komentari

Vaš komentar