Zvezda se najviše oslanja na domaće, Partizan nije najgori

Vesti 19. dec 202219:257 komentara
Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

U jednoj analizi jasno je prikazano da je Crvena zvezda tim koji u Evroligi najviše gaji domaće košarkaše. Preko polovine postignutih poena Zvezda je dobila od srpskih igrača. Iako je Partizan često kritikovan da domaći igrači nemaju bitnu ulogu u timu, četiri druga tima imaju manje poena domaćih igrača.

Crvena zvezda je baš ubedljiva u ovoj kategoriji. 52 odsto poena Zvezde dolazi od srpskih igrača, dok je prvi sledeći tim na toj lestvici Asvel sa 43 odsto. U vrhu su još Žalgiris kome su Litvanci dali 40 odsto poena, pa zatim slede Olimpijakos, Alba i Bajern.

Partizan je u ovoj kategoriji 14. 12 odsto ili svaki osmi poen crno belih u proseku dolazi od Anđušića, Trifunovića, Vukčevića, Smailagića ili Koprivice. Makabi, Barselona, Baskonija i Efes su ekipe koje se manje od Partizana oslanjaju na domaće snage.

Podaci kažu da kod Zvezde tek 12 odsto poena daju Amerikanci, a 36 odsto ostali – tačnije tu se računaju Luka Vildosa, Nikola Ivanović i Ben Bentil. Kod Partizana su Amerikanci i ne-Amerikanci izjednačeni. Po 45% poena daju Panter, Ledej i Naneli, a 43 odsto Lesor, Brodzijanski, Eksum, Madar i Papapetru.

Interesantno je da najviše od Amerikanaca zavisi naravno Makabi, od ne-Amerikanaca najviše zavisi Real, dok su u Efesu poeni domaćih igrača statistička greška maltene. Stranci u tom klubu daju 99% poena.

Što se tiče minutaže stvari stoje isto ili slično.

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague
SK
Komentari

Vaš komentar