Preko pola: Borba do kraja

Marko Gudurić
Vincenzo Del Negro/Euroleague Basketball via Getty Images

Još od letos je najavljivano da će predstojeća evroligaška sezona biti izuzetno nepredvidljiva, neugodna i pre svega kompetitivna. Posle prvih 10 kola vidimo da su se te prognoze spostavile kao tačne.

Preko pola

Jedina ekipa koja je pored jasno zacrtanih velikih ambicija i mogućnosti, na neki način uspela čak i da nadmaši očekivanja jeste Fenerbahče. To i nije toliko iznenađujuće kada se uzme u obzir da su protekle dve sezone imali značajno manji budžet. Ali, ovoga leta su donete izuzetno racionalne i dobre odluke. Prvo je doveden izvanredan trener Dimitris Itudis, a onda na njegovu inicijativu i pojačanja u vidu čistog pleja kao Kalatesa, pa potom i (retke) trojke kao što je Najdžel Hejs, i konačno potpis ‘domaćeg’ skorera Skotija Vilbekina. Između zahtevne turske lige i još jače Evrolige Fener trenutno ima skor 17-1. Kako stvari stoje, iako mnogo ekipa prolazi kroz uspone i padove, dubina klupe i čvrstina sistema ukazuje na to da potencijalni pad u igri (uprkos povredi Vilbekina) nije ni u najavi.

Ekipe Olimpijakosa, Reala, Barselone i Monaka okupiraju pozicije na tabeli od drugog do petog mesta. Iako se redosled možda promeni ne deluje kao da će ijedna od pomenutih ekipa da posustane. Štaviše, deluje kao da će navedene ekipe samo da budu bolje kako sezona odmiče.

Barselona je doživela nekoliko teških poraza na samom početku, ali deluje kao da je Šaras umirio situaciju, dok se iščekuje povratak najboljeg igrača Nikole Mirotića. Slična situacija se odvija(la) u Madridu. Posle upitne smene Pabla Lasa za njegovog pomoćnika Matea razvilo se određeno nepoverenje među navijačima i u javnosti do te mere da se čak i pominjala smena trenera. Međutim, u ovom momentu, izgleda kao da se Real konsolidovao i da se tim uspešno prilagođava novom treneru i načinu rada, a on svojoj novoj ulozi.

Olimpijakos je već nekoliko sezona unazad dokazao svoju čvrstinu i stabilnost, dok je protekle sezone izrastao u ozbiljnog favorita za osvajanje ovog prestižnog trofeja. Čini se da je trener Barcokas potpuno sazreo kao stručnjak i svoj rad objedinio sa klupskom i navijačkom strukturom i napravio jednu izuzetno moćnu pobedničku konstrukciju. S druge strane, Monako je napravio neverovatnu koncentraciju individualnog kvaliteta koji je Saša Obradović uspeo da uklopi i iskristališe u jedan tim – u pravom smislu te reči. Predvođeni Majkom Džejmsom ovaj tim će uvek biti kandidat za pobedu protiv bilo kog protivnika.

Kinan Evans
Juan Navarro/Euroleague Basketball via Getty Images

Šesta pozicija na tabeli, reklo bi se neočekivano, trenutno pripada Žalgirisu. Litvanski klub zaista igra inspirativnu košarku, međutim pitanje je da li će uspeti da održi ovakav standard igre i pobednički mentalitet posebno na gostovanjima. Iza njih je Efes koji čeka povratak jednog od glavnih igrača Šejna Larkina, pa samim tim deluje realno da će se podizati kako sezona odmiče i obezbediti svoje mesto u top šest ekipa u Evroligi.

Matija Pavićević je pisac, odrastao je u Beogradu, ali je dobar deo života proveo u inostranstvu. Do sada je objavio dva romana – „Jutarnji bluz“ i „Blede plave oči“. Veliki je ljubitelj košarke.

Posle toga, prava gužva, pa tako i tuča nas očekuje u borbi za pozicije sedam i osam. Tačnije za preostala dva mesta u plej-ofu. U ovom momentu, Alba, Asvel i Valensija, čini se,’odskaču’ kao ekipe koje nisu dovoljno takmičarski kompetentne za veća ostvarenja na ovom nivou. Sve preostale raspolažu kvalitetom i mogućnostima da napadnu Top8.

Nakon turbulentnog starta i Zvezda i Panatinaikos ozbiljno dižu formu, a imaju izuzetan domaći teren koji je garancija dobrih šansi u nastavku sezone. Slično je i sa Partizanom koji je, stiče se utisak, propustio priliku da se nađe na šestom mestu sa skorom 6-4.

Ostaje da se vidi kako će da odreaguju ekipe kao što su Bajern, Virtus, Baskonija i Makabi, koje neosporno poseduju određen kvalitet vredan učestvovanja u plejofu. Najneprijatnije iznenađenje je zasigurno Milano koji je ušao u sezonu kao jedan od favorita, a trenutno se nalazi na poslednjem mestu. Veliko je pitanje da li će organizacija Armanija, na čelu sa trenerom/predsednikom Mesinom uspeti da preokrene ovu sezonu koja je definitivno pošla naopako.

Evroliga se postepeno oblikuje u takvo takmičenje u kojem raspored utakmica može određenu ekipu da odvede u dva, tri uzastopna poraza, ali isto tako može da im da šansu da ostvare nekoliko uzastopnih pobeda. Sa te strane, izuzetno je realno očekivati da se beskompromisna borba i tuča za plej-of nastavi do samog kraja sezone i da tako drži tenziju brojnim navijačima i gledaocima širom evrope, pa i sveta.

Komentari

Vaš komentar