Preko pola: I Zvezda i Pao u nezgodnoj situaciji

Miroslav Raduljica
Starsport

Ako sudimo po samom startu sezone, očekuje nas izuzetno mučan i mukotrpan meč između Crvene Zvezde i Panatinaikosa u drugom kolu Evrolige. I jedna i druga ekipa se nalaze u nezahvalnoj situaciju, imajući u vidu da ih eventualni poraz vodi u 0-2 na startu evroligaške sezone, pa samim tim odmah kreira minus iz kojeg je teško – ali ne i nemoguće – vratiti se.

Preko pola

Pao dolazi u Beograd (nakon neočekivanog poraza od Arisa) sa Derikom Vilijamsom pod znakom pitanja i bez Nejta Voltersa – dva noseća i neosporivo ključna igrača. Imajući to u vidu mogli bi možda nazvati Zvezdu favoritom, ali ove sezone, sa novom ekipom, ovako rano, to jednostavno nije slučaj. Iako gostujuća ekipa dolazi sa koferima punim problema, Zvezdi sa sobom nosi i svoje, na primer, povrede Dobrića, Nedovića i Stefana Markovića.

Nakon utakmice protiv Budućnosti, sa jedne strane jasno je da Zvezda ima igrački kadar i talenat koji je sposoban i kompetentan da se bori protiv svake ekipe. Sa druge strane kako uklopiti taj roster je veliki znak pitanja i nešto sa čim se trener Zvezde očigledno muči.

Matija Pavićević je pisac, odrastao je u Beogradu, ali je dobar deo života proveo u inostranstvu. Do sada je objavio dva romana – „Jutarnji bluz“ i „Blede plave oči“. Veliki je ljubitelj košarke.

Na primer, da li ima prostora za Raduljicu? Odigrao je dobar, pa čak i sjajan meč protiv Budućnosti, ali jednostavno ne deluje dovoljno utegnuto, utrenirano, spremno za profesionalnu košarku ovog nivoa — barem ne u ovom momentu.

Da li ima prostora za Adamsa? Ili je možda već vreme da se laganim korakom prebaci na klupu, pa polako i da mu se traži zamena s obzirom na to da ga je maltene svaki bek Budućnosti ’bušio’ jedan-na-jedan bez ikakvog viška. Intenzitet u odbrani je karakteristika koja definiše Zvezdu. Svaka ekipa je jaka koliko i njena najslabija karika, a u ovom slučaju, u kontekstu odbrane, to je vidljivo Adams, pri čemu ne donosi ni kreativnost koju je najavljivao svojim igrama u Australiji. Istini za volju, igraču koji je došao izvan Evrope treba vremena da se prilagodi Evroligi i nije nemoguće da Adams ’proigra’, ali trenutno ne deluje kao da će se ova investicija isplatiti.

Dejan Radonjić
Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

U tom smislu trenutno se pominje Luka Vildoza kao potencijalno pojačanje (ili zamena za Adamsa, možda). Iako mi se čini kao da će neka ekipa sa većim budžetom da ga potpiše, taj profil igrača je upravo ono što Zvezdi treba: energija, intenzitet i kreativnost.

Dejov povratak u Pionir je takođe događaj sam po sebi, ali mislim da neće biti previše prostora za neki emotivni trenutak sa obzirom da se od starta našao u jako neugodnoj situaciji.

Panatinaikos je neosporno veliki klub, međutim imaju bezbroj problema, počevši od gazde koji nije najstabilnija ličnost na svetu, pa preko Pedulakisa, koji u najmanju ruku vuče diskutabilne poteze u ulozi generalnog menadžera te ekipe. Ove sezone ’gazda’ je rešio da vrati staru slavu trofejnom klubu. Krenuo je u realizaciju te ideje tako što je, pre svega, potpisao sistemskog trenera, koji bi u teoriji trebao da sa sobom donese prekopotreban mir i stabilnost. Međutim, toj ekipi će trebati vremena. Prosto ne može da se preokrene kormilo preko noći, i ceo ovaj projekat će zahtevati strpljenje, koje, bojim se, ni navijači a ni ’gazda’ nemaju na pretek.

Sve u svemu, očekuje nas sve samo ne derbi kola u Beogradu. I jedna i druga ekipa bi prodisala eventualnom pobedom i umirila bi kako sebe tako i navijače makar na nekoliko dana – sve do sledećeg pritiska i sledeće utakmice koja jednostavno ne sme da se izgubi, a na najvišem nivou takva uvek vreba odmah iza ćoška.

Duel između Crvene zvezde i Panatinaikosa gledajte od 19 časova za SK1.

Komentari

Vaš komentar