Preko pola: Maraton, a ne sprint

Kevin Panter, Partizan
Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Već duže vreme navijači, kako i slučajni prolaznici koji bace oko na ekipu Partizana izražavaju želju da se dovede još jedan plejmejker, kao i još jedan centar. Dok bi kvalitetna (samim tim i skuplja) rešenja definitivno podigla ekipu Partizana na sledeći nivo (top osam Evrolige, na primer) zaista je pitanje koliko upravi kluba finansijska situacija dozvoljava da dovede igrača, kao i da li na tržistu uopšte postoje adekvatna rešenja.

Povezane vesti

Sa druge strane, konceptualno možda i nije rešenje u velikim i skupim imenima. Kratka rotacija sa kojom je Partizan prinuđen da igra stavlja ogroman teret na nekolicinu igrača. Na primer, protiv Panatinaikosa ukupno sedam igrača je bilo u rotaciji, a prateći rezultat po četvrtinama to se dalo i videti. Na kraju prve, dok su bili sveži, Partizan je vodio sa 15 razlike. Na poluvreme je vodio sa13 poena razlike. Na kraju treće četiri. Na kraju utakmice slavili su pobedu sa dva poena razlike.

Naravno, Panatinaikos se prilagođavao i napadao svim snagama povratak u utakmici, ali činjenica je da se na takvoj minutaži u utakmicama koje zahtevaju određeni intenzitet, ti igrači umore, pa samim tim i rezultat ispašta.

Lično smatram da se najvažnije utakmice dobijaju upravo sa skraćenim rotacijama od sedam ili osam igrača. Ne više. Međutim, šta se dešava kada se igra takmičenje kao što je Evroliga i svaka utakmica jednostavno mora da se tretira kao najvažnija? Dešava se to, da na kraju dana, treba biti svestan činjenice da je jedna sezona svakoj ekipi maraton, a ne sprint. Koliko god dobro Partizan izgledao (a izgleda) na početku ove sezone, to će biti uzaludno ako se nastavi ovaj trend povreda, koji je do sada brojao Balšu i Egzuma, kao i Smajlija i Aleksu.

Partizan, Panatinaikos
Panagiotis Moschandreou/Euroleague Basketball via Getty Images

Povrede su sastavni deo igre, one su nepredvidive i, nažalost, mogu u svakom trenutku da se dogode bilo kome. Međutim, kao što niko neće osporiti Torontu i Kavaju Lenardu šampionski prsten zbog povreda Kevina Durenta i Kleja Tompsona koje su zadesili Voriorse, tako se ni Evroligaškim timovima neće opraštati sezone sa takozvanim asteriksom. Jednostavno, mora se pobeđivati uprkos takvim neprilikama.

Imajući sve to u vidu, možda Partizan ne mora da čeka najkvalitetnije moguće rešenje (koje ni ne postoji u ovom momentu), već da dovede tela koja mogu da odmore, na primer Lesora, makar na deset minuta, i tako za blagi procenat umanje teret sa njegovih ramena. Iako izgleda kao da želi da igra 40 minuta svaku utakmicu, jednostavno je nemoguće očekivati od njega da zadrži ovu energiju i ovakav intenzitet sa kojim je otvorio sezonu ako nastavi da igra toliko minuta, kako u EL tako i u ABA ligi. Uostalom, što se ’imena’ tiče, ne bi bio ni prvi ni poslednji put da neko ko nije baš najveće ime u Evropi dođe u Partizan, ili Zvezdu, i krene da igra košarku svog života.

Generalno, trend u Evropi sada diktira duža rotacija, pogotovu sa obzirom na to da se igra veliki broj utakmica. U tom smislu, ovako zahtevan tempo utakmica ukazuje na to da je svežina ekipa suštinski iks faktor.

Ovo će biti izuzetno dugačka sezona u kojoj će određeni igrači napuštati svoje klubove da bi učestvovali u FIBA „prozorima“. Istovremeno, tokom sezone dešavaće se da se igraju čak tri utakmice u jednoj nedelji, i to da sve tri budu protiv EL ekipa. Na primer, u rasponu od šest dana Partizan će igrati protiv Barselone, Real Madrida i Crvene zvezde, dok će se crveno-beli u tom istom periodu sastati sa Albom, Makabijem i Partizanom.

Derbi (u sklopu ABA lige) pod tim uslovima najverovatnije neće biti preterano merodavan u vidu poređenja te dve ekipe, već će klub sa većom svežinom, energijom i zavidnijim zdravstvenim stanje u datom trenutku pobediti. U tom smislu poraženi će sigurno imati da ponudi određene izgovore, međutim retko ko će ih uvažiti, bilo da je sa ove ili one strane navijačke ograde.

Na kraju dana, procenat pobeda je sve što ostaje iza jedne sezone.

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Komentari

Vaš komentar