Preko pola: Osvrt na prvi derbi

Za SK pišu 30. nov 202215:0413 komentara
košarkaši Crvene zvezde
Starsport

Verovatno je to uvek tako pred svaku utakmicu Crvene zvezde i Partizana, ali čini se kao da dugo nije bilo veće euforije i sveopšteg iščekivanja košarkaškog derbija kao ovog prethodnog koji je odigran u sklopu ABA lige. Posle osam godina, Srbija ponovo ima dva predstavnika u Evroligi, tako da su navijači u stvari imali priliku i privilegiju da u našem regionalnom takmičenju gledaju sukob dva evroligaška kluba i to u borbi za bodove koji će potencijalno uticati na plasman u elitno takmičenje dogodine.

Preko pola

Silina povratka Željka Obradovića u Partizan prošle sezone je demonostrirala ogromnu želju i ambiciju Partizana kao kluba da se vrati na najviši nivo evropske košarke, ali i da parira Zvezdi kao večitom rivalu, što poslednjih godina i nije bio slučaj. Kao posledicu takvog napora, danas pred sobom imamo dva prilično ujednačena kluba, sa podjednakim aspiracijama i mogućnostima da svoje ciljeve i ostvare, kako na regionalnom nivou, tako čak i na onom najvišem – evropskom.

Što se same utakmice tiče čini se kao da je ekipa sa većom svežinom ipak prevladala. Partizan je došao u Pionir nakon poraza iz dva izuzetno teška gostovanja Barseloni i Realu, dok ga je Zvezda dočekala podjednako umorna, posle utakmica sa Albom u Berlinu i Makabijem kod kuće, ali ipak na krilima tri uzastopne evroligaške pobede.

Imajući u vidu da je Zvezda bila domaćin, jasno je da je energija bila na njenoj strani. Pored toga, dolazak Duška Ivanovića je očito urodio plodom. Pod njegovom komandom tim još nije izgubio nijednu utakmicu, te deluje kao da je uspeo da podari ekipi pobednički mentalitet koji joj je i nedostajao. Sve tri utakmice koja je Zvezda dobila u Evroligi (Asvel-Alba-Makabi) su bile tesne i na jednu loptu, te se čini kao da je Duško uneo neophodnu glad za pobedom, pošto su ti mečevi upravo dobijene na beskompromisnu volju, želju i intenzitet. U svakom slučaju još nije prošlo dovoljno vremena da bi se ekipa potpuno prilagodila drugačijem sistemu rada, ali zasigurno deluje kao da se napravio dobar spoj.

S druge strane, Partizan od početka sezone deluje izuzetno konkretno i opasno, i predstavlja sastav koji je kompetativan protiv svake ekipe u Evropi. Iako su izgubili dve utakmice zaredom u Evroligi, čini se kao da Partizana nije izašao na teren demoralisan, već naprotiv, inspirisan i motivisan sa željom da se dokaže i pokaže na uvodnom derbiju. I, zaista napadačka tačktička svestranost i individualna ubitačnost pojedinica je dala Partizanu šansu da se bori za pobedu u Pioniru, međutim nedostatak ili nemogućnost Lesora da doprinese svojoj ekipi, kao i nedostatak svežine koja je po svim parametarima bila ključna je odradila svoj deo posla.

Željko Obradović
Starsport

Kada se sve uzme u obzir, deluje kao da Partizan ima izuzetno jako jezgro, ali i suženu rotaciju (posebno u centarskoj liniji). Zvezda ima veću dubinu tima i ravnomernije raspoređen kvalitet. U svakom slučaju, sezona je izuzetno dugačka i svaki derbi ima svoj značaj, ali isto tako i Zvezda i Partizan ovu utakmicu moraju već da zaborave i da se okrenu obavezama u evroligi, pa tako i plej-of ambicijama.

Matija Pavićević je pisac, odrastao je u Beogradu, ali je dobar deo života proveo u inostranstvu. Do sada je objavio dva romana – „Jutarnji bluz“ i „Blede plave oči“. Veliki je ljubitelj košarke.

Partizan će u četvrtak ugostiti Valensiju u utakmici koja mora da se pobedi. Nakon tri izuzetno teška poraza, ali i gostovanja, Partizan dočekuje Špance koji blago rečeno nisu u sjajnoj formi. Između Evrolige i španskog prvenstva izgubili su pet utakmica zaredom, dok frustracija navijača vidno raste i promena trenera, ili čak i nekolicine igrača deluje neminovno. U tom smislu, ova utakmica deluje kao idealna prilika da se Partizan iznova upiše u pobedničku kolonu i vrati na pravi put.

Istovremeno, Crvena Zvezda će u petak imati priliku da kompletira jedan ozbiljan ciklus pobeda i time ozvaniči povratak u borbu za Top8 Evrolige. Naime, crveno-beli će dočekati ekipu Virtusa koja dolazi u Beograd izuzetno motivisana nakon dva vezana poraza u Evroligi, od Panatinaikosa u gostima, kao i Efesa kod kuće. Sa istim skorom (4-6) kao i Zvezda, predvođeni trenerom Skariolom ambicije Virtusa definitivno ukazuju na želju za Top8, te i jednoj i drugoj ekipi predstojeća utakmica od izuzetnog značaja. Sa te strane, iako je Zvezda domaćin, definitivno neće biti laka utakmica. Zvezda je ipak imala zahtevan raspored iza sebe, uključujući i uvek iscrpljujući derbi, dok je Bolonja rutinski savlada ekipu Brindizija u domaćoj ligi, te se čini da dolaze u Beograd sveži i odmorni.
Kao što se moglo primetiti skoro svaka ekipa je prošla kroz uspone i padove, serije pobeda, kao i serije poraza. Samim tim deluje da nema previše prostora, niti vremena za osvrtanje na prethodne utakmice, već je krucijalno konstantno se fokusirati na sledeću. A, tokom ove sezone deluje kao da je svaka sledeća samo bitnija i bitnija.

Soccer Evroliga, Soccer Euroleague
SK

Sponzor specijala Evroliga 22-23 – www.soccerbet.rs

Komentari

Vaš komentar