"Iskusni su, većina igrača ima mnogo poena u rukama"

ABA League 16. dec 20181:23 > 1:29
ABA/Zadar/Zvonko Kucelin

Košarkaši Budućnosti stigli su u Zagreb gde će u nedelju sa početkom u 19 časova odmeriti snage sa ekipom Cibone u jednom od derbija 11. kola ABAlige.

Na papiru Budućnost slovi za favorita, ali ako se u obzir uzme činjenica da šampiona ABA lige u duel ulazi posle napornog putovanja, duela i poraza od Gran Kanarije, bez Alekse Ilića i Nikole Ivanovića, sa još uvek nedovoljno oporavljenim Zoranom Nikolićem, jasno da je izabranike Aleksandra Džikića očekuje jako težak posao na putu ka cilju, protiv odmorne Cibone, protiv Cibone koja ima veliki ofanzivni potencijal i koja će sigurno motivisano i agresivno dočekati meč sa ekipom iz glavnog grada Crne Gore.

Očekuje nas jako teška utakmica. Igramo posle dva dugačka putovanja i utakmice koju smo imali sa Gran Kanarijom. Problemi sa povredama su poznati i nema potrebe da ih ponavljamo. Cibona ima veoma dobar roster. Nosioci igre su iskusni igrači, a većina njih u rukama ima mnogo poena, ako im se omogući dovoljno prostora i dovoljno otvorenih šuteva. Upravo tu leži ključ uspeha u meču koji sledi. Moramo da odigramo odbranu na izuzetno visokom niovu. Ne smemo da dozvolimo lake poene, ni otvorene šuteve. Na agresivnosti Cibone moramo da odgovorimo istom merom. Tačno je da je tim iz Zagreba odmorniji, ali to nije i neće biti opravdanje. Moramo da nametnemo stil igre koji nama odgovara, da kontrolišemo tok utakmice i stignemo do cilja koji se nameće
sam po sebi kada je ABA liga u pitanju“, naglasio je Džikić.

Ono što je jako bitno po rečima trenera Budućnosti je da se obezbed ikontrola na centarskim pozicijama, da se spreči ofanzivni skok koji je jedan od glavnih aduta Cibone. Taj deo posla će između ostalih morati da odradi reprezentativac Crne Gore u sastavu Budućnosti, Filip Barović.

Nakon teškog putovanja dolazimo na megdan Ciboni. Radi se o veoma neugodnom protivniku, koji ove sezone mnogo bolje igra na svom parketu. Imaju veoma iskusne igrače i moramo nametnuti naš ritam od početka meča. Odbrana je najvažniji segment. Ako defanzivne zadatke odradimo kako treba, ako sprečimo lake poene i otvorene šuteve, uz kontrolu ofanzivnog skoka Cibone, mislim da možemo da stignemo do važne pobede u takmičenju koje nam je prioritetno u tekućoj sezoni“, naglasio je Barović.

Utakmica između Cibone i Budućnosti igra se u nedelju sa početkom u 19 časova. Odmah zatim se nastavlja ubitačan ritam. Budućnost u utorak gostuje Efesu, a u četvrtak na svom parketu čeka Fenerbahče.