Kokoškov: Jokić je među pet najboljih na svetu

ABA League 26. jun 201912:23 > 12:24
Podeli:
Christian Petersen/Getty Images

Igor Kokoškov, asistent u Sakramento Kingsima, kaže da je ogroman jaz između NBA i evropske košarke, kao i da je Nikola Jokić među pet najboljih košarkaša na svetu.

“NBA je organizacioni i finansijski 20 godina ispred nas. Oni poseduju veliku armiju igrača koja se osposobi za igru mnogo ranije nego ovde. Imaju najbolji sistem i produkciju mladih igrača, u smislu da veliki broj mladih ljudi igra košarku i u srednjoj školi i na koledž nivou, tako da uz tu produkciju i marketing, a povrh svega finansijsku moć koju NBA ima, taj posao ide samo napred. Sa tog aspekta kažem da su u velikoj prednosti. Jer, imamo mi talentovane igrače i fenomenalne trenere, ali oni su finansijski, organizaciono i marketinški 20 godina ispred nas. Ali sve se menja i sve se kreće, tržište se menja tako da ja verujem u evropsku košarku“, kaže Kokoškov.

Nikola Jokić završio je četvrti u glasanju za najkorisnijeg igrača sezone, on je predvodnik košarkaša sa ovih prostora u NBA.

“Nikola Jokić je u top 5 najboljih igrača na svetu, to je jedan impresivan napredak i on je sebe apsolutno uvrstio u najboljeg igrača na svetu što je zaista impozantno i želim mu svu sreću jer je zaista po svim kriterijumima jedan od najboljih koji igraju. Bogdanović i Bjelica su vrlo standardni, i u pravim godinama da budu u NBA. Predviđam im i želim dobre sezone. Teodosić nije bio dugo u NBA, ali da je došao ranije sigurno bi ostao, a svakako je za to vreme ostavio trag i reakcije su bile jako pozitivne“.

Postoji podatak da je ABA Liga takmičenje sa najvećim brojem NBA skauta.

“Jugoslovenska škola košarke je davno uspostavljena i iako su je dugo negirali, ona postoji i visoko je cenjena, a ABA liga je preuzela tu staru jugoslovensku ligu, talentovane igrače i dobre turnire, što je i logično da onda i privuče NBA skaute. To je liga koja se prati i neverovatan broj talentovanih igrača se tu takmiči, a mnogo njih je kasnije došlo u NBA. Tako da sa aspekta nekog ko je deo NBA zaista im želimo svu sreću, jer proizvodi igrače koji kasnije dolaze kod nas“.

Jamie Squire/Getty Images

Već godinama postoji problem na relaciji FIBA-Evroliga i to se odražava negativno na košarku na Starom kontinentu.

“To utiče jako na kvalitet košarke u Evropi, na žalost to je konflikt koji postoji, a što je on veći to je bolje za NBA, jer imaju dodatnu proizvodnju igrača, tako da sa našeg aspekta, kada govorim ispred NBA, to nas apsolutno ne dodiruje jer znamo da će mladi igrači igrati, baviti se košarkom, ali dolaziti na kraju u NBA. E sad, to je daleko od dobrog za našu evropsku košarku, ali ne vidim rešenje u skorije vreme, a u međuvremenu mi kao srpski treneri ne treba da se bavimo globalnom politikom. Treba imati inicijativu, ali se pre svega baviti tekućim stvarima i raditi na igračima. Ono što znam je da se taj problem još dugo neće rešiti“.

Na pitanje postoji li želja da jednog dana sedne na klupu Srbije, Kokoškov odgovara:

„Srpska reprezentacija ima ne dobrog, nego fenomenalnog trenera i čoveka Aleksandra Đorđevića, zaista svi treba da budemo presrećni što je on odlučio da se bavi time i da ima energiju, entuzijazam i ambiciju da bude selektor. Ja mu želim da dokle god ta želja postoji kod njega bude na tom mestu. Rezultati su vrlo konkretni i vrlo opipljivi, pogledajte samo šta su uradili poslednje četiri godine. Moja želja za radom sa nacionalnim timom naravno da postoji, ali to nije želja u kratkoročnom planu i bože zdravlja neka Sale bude selektor još mnogo godina“.

Svetsko prvenstvo na programu je od 31. avgusta do 15. septembra, a Srbija je u grupi sa Italijom, Filipinima i Angolom.

“Ne bih izdvojio neka posebna očekivanja, pre bih im poželeo sve najbolje, da svi budu zdravi, da se odazovu pozivu selektora. Da naprave dobru atmosferu i da korak po korak može daleko da se dogura. Ne treba se baviti spekulacijama, jednostavno korak po korak od prvog okupljanja do prve kontrolne utakmice, odlaska na turnir“.

Christian Petersen/Getty Images

Igor je prvi evropski trener koji je vodio NBA ekipu – Finiks Sanse.

“Često se šalim i kažem da je to odlična stavka za moja buduća pokolenja, decu i unuke da kada me budu osporavali i rekli: ‘Ćuti deda, šta si ti u životu radio?!’, da im kažem “sine, ja sam bio prvi evropski trener u NBA”. Lep je osećaj kada na najbolji način predstavljaš svoju zemlju, trenerski esnaf je ovde najbolji, a ja se trudim da najbolje predstavim sebe i celokupnu srpsku košarku, jer je ona moj osnov, pa da moja porodica, a i srpska košarkaška scena mogu da budu ponosni na mene“.

Posle epizode u disfunkcionalnim Sansima, Kokoškov je sada asistent Luku Voltonu u Sakramento Kingsima.

“Kingsi su jako talentovan i perspektivan tim, oduševljen sam njihovom organizacijom. Moja privatna odluka je, posle svega iz prethodne sezone, bila da prosto želim da radim. Suviše sam mlad, možda ne mlad godinama, ali treba da ostanem vezan za ligu, za takmičenje i utakmice. Tako da je moja odluka bila da se ne odmaram već da radim. Prethodna godina u Finiksu je bila jedno sjajno iskustvo. Neke stvari u životu kliknu, a neke ne, i tu nema prostora za neki gorak osećaj. Na sve gledam kao na dobro iskustvo i nastavljam dalje. Kingsi su nova stranica, imaju potencijal, imaju talenat i očekivanja su da naprave taj sledeći korak i budu pretendenti za plej-of i da idu dalje. Zaista mislim da je ovo za mene bila prava odluka, osim u profesionalnom smislu, blizu je Finiks gde živim trenutno i gde je moja porodica. Verujem da ću i ja svoj talenat i potencijal razvijati uz trenera Voltona. Njega ne poznajem tako dobro, ali se poznajemo kao kolege sa terena i u radu jedan protiv drugoga, tako da mislim da je najveći kompliment koji mogu da dobijem, da ti kolega sa kojim sam se do juče borio i bio ‘neprijatelj’, ponudi posao i poziciju njegovog asistenta i nekoga kome veruje“.

Za kraj, ko je po mišljenju Igora Kokoškova najbolji igrač svih vremena sa ovih prostora?

„Igrače koje sam gledao kao svoje idole kada sam odrastao su Dražen Petrović i Saša Đorđević. U vremenu kada sam ja stasavao kao igrač oni su najbolji igrači koji su ikada igrali. Saša najbolji plej, i Dražen koji nije dovoljno dugo igrao da bi sebe uspostavio kao najbolji evropski igrač koji je ikada igrao, ali po mom skromnom mišljenju to i jeste“.