Dramatičan finiš: Samo FMP ne igra ni za šta

ABA League 2. mar 202021:06 > 21:43
Podeli:
KK Partizan NIS

Nikad zanimljivija ABA liga ulazi u samu završnicu. Ostala su još dva kola, a praktično samo FMP nema takmičarski motiv.

Ekipa iz Železnika obezbedila je opstanak, a u plej-of ne može, tako da u duelima protiv Crvene zvezde i Budućnosti neće imati takmičarski motiv. Sve ostale ekipe bore se za nešto do samog kraja. Partizan i Budućnost obezbedili su plej-of, a za preostala dve mesta bore se četiri ekipe. Što se tiče borbe za opstanak pet ekipa se bore da izbegnu poslednje dve pozicije, ili makar samo poslednju koja direktno vodi u ABA 2, dok pretposlednja vodi u baraž protiv druge iz nižeg ranga.

To što su obezbedili plasman u plej-of ne znači da Partizan i Budućnost neće imati za šta da se bore u poslednja dva kola. I dalje obe ekipe imaju šanse da osvoje prvu poziciju i prednost domaćeg terena kroz čitav plej-of. Crno-beli su u mnogo boljem položaju, s obzirom da imaju pobedu više (međusobni skor 1-1 i identična koš razlika), tako da neće biti opuštanja u preostala dva duela protiv Mege kod kuće i Cibone na strani. Budućnost može do prvog mesta samo ako pobedi oba meča, protiv Cedevita Olimpije na strani i FMP, ali će zavisiti i od rezultata Beograđana.

Povezano

Mnogo zanimljivije biče borba za treću i četvrtu poziciju. Crvena zvezda je trenutno u najboljoj poziciji, ima pobedu više od Mornara, Primorske i Cedevita Olimpije, sa svakim od ta tri tima pojedinačno ima bolji skor u međusobnim duelima, tako da crveno-belima pobeda iz preostala dva duela protiv FMP u gostima i Zadra kod kuće garantuje mesto među četiri. Za potvrdu trećeg mesta biće im potrebne obe pobede, ili da ne budu u trouglu sa Mornarom i Cedevita Olimpijom, koji bi u toj varijanti imao najviše pobeda, jer je oba puta pobedio ekipu iz Ljubljane. Ukoliko bi pak bila u krugu sa ove dve ekipe i Primorskom, tada bi Zvezda sigurno bila treća, a Mornar četvrti.

U ovom trenutku Mornar najbolje stoji u trenutnom trouglu sa Primorskom i Cedevita Olimpijom. Ali to ne znači da Baranima i dve pobede u oba preostala meča sa Krkom kod kuće i Megom na strani garantuju mesto među četiri. Do njega će doći ako na kraju budu u bilo kakvom krugu koji bi uključivao Cedevita Olimpiju ili Crvenu zvezdu, ili ako Primorska ne dobije jedan od dva preostala meča protiv Zadra u gostima i Igokee u gostima. Ukoliko samo Mornar i Primorska budu bodovno poravnati, tada će ekipa iz Kopra sa Zvezdom da ide u plej-of, jer ima bolji skor u međusobnim duelima sa Mornarom.

Što se tiče borbe za opstanak, tu nas očekuje pravi triler. Trenutno najbolje stoji Igokea, koja ima skor 7-13, i ona je obezbedila, u najgorem slučaju, pretposlednju poziciju i baraž za opstanak. Mega, Cibona i Krka imaju po 6-14 i Zadar je na začelju sa skorom 5-15. U krugu ovih pet ekipa preostalo je još samo da igraju Igokea i Cibona u Laktašima, ali jasno je da će značajno odlučivati i mečevi sa bolje plasiranim ekipama. Igokea u slučaju jedne pobede, a sastaje se pored Cibone u Laktašima i sa Primorskom u Kopru, može da padne na 11. mesto samo u slučaju da bude poravnata samo sa Megom.

Mega do kraja igra sa Partizanom u gostima i dočekuje Mornar. Jedna pobeda znači sigurno obezbeđivanje makar 11. mesta, a mogu i oba poraza u slučaju da Zadar ne ostvari obe pobede do kraja, protiv Primorske kod kuće i Zvezde na strani. Mega inače ima bolji skor u međusobnim duelima sa svim konkurentima za opstanak. Sa druge strane Zadar ima lošiji skor u međusobnim duelima od svih rivala, tako da je najrealniji kandidat za direktno ispadanje.

Iz ove perspektive najrealniji kandidati za pretposlednje 11. mesto su Cibona i Krka. Cibosi imaju bolji skor u međusobnim duelima i ostaju u ligi ukoliko ekipa iz Novog Mesta ne ostvari makar pobedu u dva duela protiv Mornara u gostima i Cedevita Olimpije kod kuće.