"Poništiti ABA sezonu, ali ima problem – ko će u EL?"

ABA League 1. apr 202021:29 > 21:34
Foto: KSS/Pavle Ranđelović i Jovan Gojković

Direktor Zadra Željko Žilavec smatra da je najbolje rešenje da se sezona u ABA ligi poništi i završi bez šampiona, ali je svestan da ima i jedan veliki problem - ko će u Evroligu.

KK Partizan NIS

Žilavec ističe i da niko ne treba da ispadne iz regionalnog takmičenja, kao i da je sasvim u redu da se proširi sa 12 na 14 klubova. Podsetimo, Hrvatski košarkaški savez objavio je u sredui da je zbog pandemije koronavirusa i nemogućnosti nastavka takmičenja doneta odluka o prekidu sezone 2019/20.

Povezano

Mi smo odavno već izneli svoj stav. Bili smo za poništavanje sezone u HT Premijer ligi. Nismo za to da nam se dodeli titula prvaka Hrvatske iako smo u trenutku prekida bili vodeći na tabeli. Bilo bi to i sa sportskog i s moralnog stajališta potpuno nepotrebno i izvan svih uverenja koje barem ja i svi mi imamo u vezi sporta. Naravno da poštujemo domaće prvenstvo i da bi ta titula bila odlična stvar za nas. Vratili smo trofej Kupa Krešimia Ćosića u Zadar i bilo bi lepo vratiti i tituluv prvaka, međutim način kako se dolazi do titula bi ipak trebalo da bude sportski, i da nema senke, i da nam niko ne može prigovoriti da li smo to zaslužili ili ne,“ rekao je Žilavec za Zadarski list i potom se osvrnuo na završnicu u ABA ligi.

„U kontaktu smo s ABA ligom u poslednje vreme i mogu da kažem da je bilo tu različitih mišljenja. Naravno svaki klub ima neki svoj interes, ali u globalu mislim da će doći do konsenzusa. Čuo sam se telefonski s kolegama u drugim abaligaškim klubovima i nema tu neke zle krvi. Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali na kraju se opet pronađe neko zajedničko rešenje. Oni svi podržavaju Zadar što se tiče donjeg dela tabele, ali problem predstavlja gornji deo. ABA liga može da proglasi prvaka po trenutnom stanju, što bi bio Partizan, ili može da poništi celu sezonu. Naravno, najviše se lome koplja na relaciji Partizan – Zvezda. Evroliga je tu kamen spoticanja tj. koji klub bi onda kao predstavnik ABA lige trebalo da igra elitno takmičenje, no u tom slučaju mnogo će zavisiti konačna odluka o sudbini ovosezonske Evrolige. I zato se čeka da se iskristališe neko, nazovimo ga tako, idealno rešenje koje bi sve zadovoljilo.“

U poslednje vreme sve češće se priča o proširenju ABA lige na 14 klubova. Niko ne bi ispao iz elitnog ranga, a takmičenje bi bilo bogatije za dva najbolje plasirana kluba iz ABA 2 lige do trenutka prekida, a to su Borac iz Čačka i Split.

„Proširenje ABA lige se može potvrditi nezavisno od odluke ko će biti prvak. Isti je princip kao i u hrvatskoj ligi što se nas tiče. Naravno biće uvek onih koji su nezadovoljni, ali u ovakvoj čudnoj i neizvesnoj situaciji teško je svima udovoljiti. Biće idealno ako bude što manje ovih koji su nezadovoljni s odlukom u odnosu na ove zadovoljne,“ naglasio je Žilavec.

Partizan je u trenutku prekida, kolo pre kraja ligaškog dela takmičenja, bio lider sa učinkom 17-4, ispred Budućnosti (15-6), Crvene zvezde (14-7), Cedevita Olimpije i Mornara (13-8)…