"Voleo bih da Cibona ima budžet 20 miliona, mesto u EL“

ABA League 2. apr 202015:44 > 15:49
Podeli:
KK Cibona/Ivan Santro

Cibona se nalazi u teškoj situaciji, ali se trener Ivan Velić, igrači i čelnici kluba kao lavovi bore sa svim problemima u nastojanju da svojevremeno evropskog giganta vrate na staze stare slave.

Slobodno se može reći da klub koji je dva puta bio šampion Evrope, koji je dva puta osvajao FIBA Saporta Kup, koji u vitrinama ima Kup „Radivoja Koraća“ kada je ovo takmičenje bilo međunarodno i Superkup Evrope, sigurnim koracima ide ka ostvarivanju tog cilja.

Povezano

Cibona je prošle sezone osvojila titulu u Hrvatskoj, a ove sezone je sa daleko najmlađim timom uspela da izbori opstanak u nikada jačoj ABA ligi. Koronavirus koji je pogodio komletnu planetu i zemljotres koji je pogodio Zagreb, direktno su uticali na ekonomsku situaciju. Cibonu finansira grad Zagreb, a odluka koja je nedavno doneta je krajnje racionalna i usmerena je u pravcu vraćanja kluba na staze uspeha.

Naime, čelnici grada su doneli jedinu moguću odluku. S obzirom da ne mogu da finansiraju igrače i stručni štab, doneli su odluku da sve zaposlene, uključujući i košarkaše prebace na biro za rad, kako bi do prestanka globalne zdravstvene pošasti, održali momke na okupu, kako bi Cibona narednu sezonu dočekala sa ciljem da nastavi realizaciju projekta, a to je naravno povratak Cibone na staze stare slave.

Iskreno, kao čovek iz sveta košarke koji je kao i mnogi zaljubljenici u magičnu igru pod obručima odrastao i zaljubio se u košarku gledajući Cibonu, iz dubine duše bih voleo da Cibona ima budžet 20 miliona evra, a da sa tribina pratimo Evroligu. Trenutno je situacija daleko od mojih želja, ali to ne znači da se nećemo boriti i da se ne borimo da snovi postanu java. Imamo izuzetno mladu i izuzetno talentovanu ekipu. Nastojimo da napredujemo iz dana u dan, iz utakmice u utakmicu, iz sezone u sezonu. Prošle godine smo osvojili titulu, ove obezbedili opstanak u nikada jačoj ABA ligi, a priliku da se razvijaju, jačaju i stiču iskustvo su dobili mnogi mladi igrači, a dolaze još mlađi. Cibona ima sjajnu budućnost i perspektivu. Moramo da budemo uporni i strpljivi, moramo da budemo spremni na red, rad i odricanja, kako bi ostvarili san, a to je povratak Cibone na staze stare slave i uspeha“, naglasio je Velić za Sport Klub i nastavio:

Sada je situacija takva da moramo da brinemo u drugim stvarima. Zdravlje je oduvek bilo na prvom mestu i sada moramo svi zajedno da poštujemo propisane mere, kako bi pomogli zdravstvenim radnicima u borbi protiv zdravstvene pošasti koja nemilosrdno nosi ljudske živote. Iluzorno je trošiti reči o tome koliko bi voleli da smo sada na treningu, da radimo, da pišemo pozitivnu priču. Svi u klubu smo odlučni u nameri da uložimo i poslednji atom energije, snage i znanja, kako bi Cibonu vratili tamo gde joj je i mesto. Da ne verujem da je to moguće, da to ne veruju igrači i čelnici kluba, sigurno je da ne bi bili na pozicijama i mestima na kojima se trenutno nalazimo“.

KK Cibona/Željko Baksaj, Gordan Lausic & Domagoj Vranar

Cibona mirno čeka odluku čelnika ABA lige u vezi sa nastavkom takmičenja, jer je primarni cilj, a to je opstanak u elitnom društvu obezbedila.

„Kakva će biti odluka ABA lige? Teško je sada biti u poziciji čelnika regionalnog takmičenja. Naime, kakvu god odluku da donesu, ona neće biti maksimalno pravedna i biće ekipa koja će imati razloga za nezadovoljstvo. Objektivno teško je i zamisliti da se takmičenje nastavi, jer su inostrani igrači napustili klubove, jer ekipe ne treniraju već prilično dugo. Ne smemo izlagati momke povredama koje bi bile neminovne u slučaju da nespremni, a sigurno su daleko od željene forme, nastave borbu za titulu, opstanak ili plasman u elitno regionalno društvo. Novi termin je teško pronaći, a postavlja se pitanje i kada. Pa odložena su sva velika takmičenja, mnogo veća od ABA lige. Evo, primeri su Olimpijske igre, Vimbldon, trke Formule 1…“, naglasio je Velić.

Vidim da se javlja mali strah i da u vazduhu lebdi pitanje da li bi ABA liga mogla da ostane bez učesnika u Evroligi i Evrokupu. Lično sam uveren da je to nemoguće. Klubovi iz regiona su dali veliki broj šampiona Evrope i ostalih evropskih takmičenja, pokazali su da su kadri i da mogu sa velikim uspehom da igraju u Evropi, tako da sam siguran da će region u naredne godine imati učesnike u elitnom takmičenju i u Evrokupu. Sada nije vreme za sukobe, sada je vreme za jedinstvo, za zajedničku borbu protiv globalnog zdravstvenog problema“.

Za kraj, Ivan Velić je dodao:

U ovim teškim vremenima svi smo pokazali veliku spremnost da pomognemo jedni drugima. Svi smo pokazali humanost i jedinstvo. Ono čemu se nadam je da ćemo to jedinstvo i zajedništvo održati i u periodu kada globalna zdravstvena pošast ostane iza nas, a hoće, siguran sam kao i svi na planeti u to.