"Šta god ABA da odluči, neće zadovoljiti sve klubove"

ABA League 5. apr. 202013:47 > 13:58
Podeli:
KK Cedevita Olimpija

Ljubitelji košarke, kao i gotovo svi klubovi širom planete čekaju odluke nadležnih organa o nastavku sezone. Čekaju se odluke NBA lige, Evrolige, ABA lige… Kada će i da li će takmičenja biti nastavljena, veliki je znak pitanja.

U trenutku kada je ABA liga prekinuta Cedevita Olimpija je bila u situaciji da se u poslednjem kolu bori za mesto u polufinalu plej-ofa. Izabranicima Jurice Golemca je trebala pobeda protiv Krke i poraz Mornara od Mege. U tom slučaju, Cedevita Olimpija bi došla u situaciju da se kroz nokaut fazu bori za osvajanje ABA lige, za plasman u Evroligu.

Međutim, trenutno je to miljama daleko. Čelnici kluba su još pre tri nedelje prekinuli sa zajedničkim treninzima, svi igrači su dobili plan i program rada kojeg bi trebalo da se pridržavaju dok vreme provode kod kuće u izolaciji, a u sklopu borbe protiv globalne zdravstvene pošasti. 

Povezano

Kakva je situacija u klubu, pitali smo direktora Cedevita Olimpije, Davora Užbineca:

Ako u ovoj situaciji može da se kaže da je situacija dobra, onda jeste. Niko od igrača, niti od zaposlenih nije zaražen koronavirusom, svi smo u kućnoj izolaciji, maksimalno poštujemo propisane mere i na taj način pomažemo medicinskim radnicima i nadležnim instutucijama u borbi protiv virusa koji nemilosrdno odnosni ljudske živote širom planete”, rekao je na početku razgovora Davor Užbinec i nastavio:

Zdravlje je uvek bilo i ostalo na prvom mestu. Sada je prioritet da sa što je moguće manjim posledicama prođemo kroz ovaj zastrašujući period. Sport je trenutno potpuno u drugom planu, mada moramo da razmišljamo i o budućnosti, jer u trenutku kada prođe koronavirus, odnosno kada medicinski radnici ostvare pobedu, a verujem da hoće, sve klubove širom planete, a samim tim i u region, očekuje novi veliki problem, a to je ekonomska kriza i budžeti koji neće biti ni blizu onima koje smo imali u proteklom periodu”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Užbinec je nastavio sa izlaganjem:

Svi čekamo odluke o nastavku takmičenja. Sve je nekako međusobno povezano. Evroliga se još uvek nije oglasila, a nije ni ABA liga. U problemu je i NBA. Mislim, da je od velikog značaja da se odluka o regionalnom takmičenju donese što pre, kako bi svi zajedno mogli da pravimo planove za budućnost. Iz dubine duše bi kao i svi ljubitelji košarke voleo da se pitanje šampiona, plasmana u Evrokup, opstanka i ulaska u elitno društvo rešava na parketu, ali objektivno, postavlja se pitanje da li je i koliko je tako nešto realno”, naglasio je Užbinec.

Sve ekipe su poslale igrače kućama. Momci se pridražavaju treninga u kućnim uslovima koliko je to moguće. Stranci su otišli u svoje države. Prema nekim procenama, virus bi eventulano mogao da se suzbije za dva meseca. Hajde da verujemo da će tako i biti. Već smo u mesecu junu. Igrači nisu trenirali kolektivno tri meseca i treba im najmanje mesec dana da stignu do takmičarskog nivoa. Već smo u julu, već smo u mesecu kada treba da počnu pripreme za narednu sezonu”.

Cedevita Olimpija/Jurij Kodrun

Postoje predlozi da se odigra polufinale plej-ofa, ili finalni turnir u gradu koji je najbezbedniji.

“Rekao sam da bih voleo da se sve reševa na sportskom terenu, ali sam isto tako naglasio da je takav scenario prilično nerealan. Naime, polufinale plej-ofa i finalni turnir može da se odigra ako se zna koje su ekipe izborile plasman u polufinale, a to se još uvek ne zna, jer nije odigrano poslednje kolo. Moramo da budemo realni, moramo malo da suzbijemo ego i prihvatimo da je u pitanju viša sila. Sada je najvažnije da sačuvamo zdravlje sportista i građana, da iz borbe sa koronavirusom prođemo sa što je moguće manje posledica, a istovremeno da planiramo šta i kako, kada je budućnost u pitanju”, rekao je Užbinec i dodao:

“Odluka, kakva god da bude, sigurno ne može da zadovolji sve klubove i ne može da bude apsolutno pravedna, jer pravednu odluku možete da dobijete jedino na parketu u normalnim uslovima. Složićete se da su uslovi u kojima se trenutno nalazimo, daleko od normalnih. Moramo da budemo pametni i racionalni. Da odluka bude u skladu sa interesima ABA lige, da vodimo računa o našoj poziciji u Evroligi i Evrokupa, a da istovremeno, počnemo da mislimo i na period koji sledi u kojem nas očekuju veliki ekonomski problemi”.

Za kraj Davor Užbinec je poručio:

Sada je daleko najvažnije da ostanemo zdravi. Molim i apelujem na sve građane iz regiona da se pridržavaju propisanih mera, da ostanu kod kuće, da pomognu nadležnim institucijama, da dobijemo bitku protiv koronavirusa, a vremena za sportske okršaje će biti. Ostanite kod kuće, da bi se uskoro videli na parketu!”.