"Male šanse da se ABA nastavi, klubovi u problemima"

ABA League 13. apr. 202017:42 > 17:48
Podeli:
Zadar, Zvonko Kucetin

Košarkaški klub Cedevita Olimpija je zbog pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa dogovorio raskid ugovora sa petoricom igrača: Filipom Krušlinom, Majkom Cirbesom, Andrijom Stipanovićem, Dominikom Artisom i Domenom Bratožem.

KK Cedevita Olimpija

Iako čelnici ABA lige još nisu doneli odluku o tome da li će, kada i kako biti nastavljeno regionalno takmičenje, čelnici Ljubljančana su već počeli da stvaraju osnov za narednu sezonu u kojoj će svi klubovi, to je izvesno, biti pogođeni ekonomskim problemima.

Povezano

“Vidim da je odluka o raskidu saradnje sa petoricom igrača izazvala veliku medijsku pažnju, ali s druge strane, smatramo da je to realno i ekonomsko razmišljanje. Naime, veliko je pitanje da li će ABA liga biti nastavljena, a svima koji su objektivni i realni, jasno je da su šanse jako, jako male. Samim tim, svesni da nas u narednoj sezoni očekuju veliki finansijski problemi kao i sve ekipe jer posle pobede nad koronavirusom, u koju verujem, neizostavno sledi ekonomska kriza, odlučili smo da finansijski zatvorimo ovu sezonu i da polako počnemo sa stvaranjem osnove za narednu. Veliko je pitanje kakve će biti mogućnosti glavnih finansijera kluba kada prođe globalna zdravstvena pošast”, rekao je za Sport Klub, direktor Cedevita Olimpije, Davor Užbinec i nastavio:

U slučaju da ABA liga donese odluku da se šampionat nastavi, a ponavljam zaista su neverovatno male šanse da se tako nešto dogodi jer se kraj pandemije ne nazire, odigrali bi završnicu sa postojećim igračkim kadrom jer je u ovoj situaciji zdravlje građana i sportista na prvom mestu. Tačnije rečeno uvek je i bilo. Pored toga, već sada, tokom borbe sa virusom, moramo da planiramo, kako i na koji način da ublažimo ekonomsku krizu koja sledi, kako da zatvorimo finansijsku konstrukciju za sezonu i iskušenja koja nas očekuju.

Direktor Cedevita Olimpije je naglasio da je raskid saradnje sa igračima sa početka ovog teksta, protekao u najkorektnijim mogućim uslovima. Da su obe strane pokazale visoku dozu razumevanja i fleksiblinosti, realno sagledavajući situaciju u kojoj se nalazi kompletan region i planeta.

Čelnici slovenačke lige su još ranije doneli odluku da je sezona završena.