Meč protiv koronavirusa nosi prefiks biti ili ne biti

ABA League 16. apr 202013:32 > 13:35
Foto: KK Buducnost Voli

Sportisti širom planete uglavnom se nalaze u kućnoj izolaciji. Nastoje da održe nivo psihofizičke forme, nastoje da pomognu nadležnim institucijama u borbi protiv koronavirusa koji je širom planete prouzrokovao zastrašujuće posledice.

Mera, koje su propisane u borbi protiv globalne pošasti, pridržavaju se i košarkaši Budućnosti, kao i ostali košarkaši klubova ABA i Evrolige. Svi sa nestrpljenjem iščekuju odluku čelnika pomenutih takmičenja, kako bi saznali da li će i kada biti nastavljene borbe na parketu, ali…

Svima nam je jasno da odluke koje treba da donesu čelnici Evrolige i ABA lige, ne zavise mnogo ni od njih samih, jer sada uslove diktira koronavirus. Ono što nam preostaje je da se pridržavamo propisanih mera, da poštujemo kućnu izolaciju i socijalnu distancu, da pomognemo medicinskim radnicima i nadležnim institucijama, kako bi život što pre vratili u normalne tokove i kako bi izbegli scenario, koji možemo da pratimo u Italiji, Španiji, SAD…”, naglasio je Nikola Ivanović za Sport Klub i nastavio:

Naravno da bi svi voleli da se sada na parketu borimo za titulu, ali viša sila nije slučajno dobila naziv koji je dobila. Kako sa ove distance gledam na finalnu seriju protiv Zvezde i titulu ABA lige? U životu i sportu nema stare slave i zasluga. Međutim, bila je to serija i noć koju ćemo sigurno dugo pamtiti. Nismo bili favoriti. Uspeli smo na pleća da oborimo Crvenu zvezdu koja je imala daleko jači roster, izborili smo mesto u Evroligi, a zatim dobili priliku da odmerimo snage sa evropskim gigantima”.

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Nikola Ivanović koji je u četvrtom meču, koji je ujedno bio i poslednji u seriji, postigao četiri poena u nizu za veliku pobedu, nastavio je sa izlaganjem:

Titula koju smo osvojili nije bila trenutak nadahnuća, trenutni bljesak Budućnosti. Pokazali smo to u prethodne dve sezone. Prošle smo stigli do finalne serije, u kojoj smo poraženi od Crvene zvezde. Ove sezone smo u trenutku kada je koronavirus istakao znak stop, bili na poziciji dva, sa realnim izgledima da se borimo za osvajanje titule i ponovni plasman u elitno društvo”, naglasio je Ivanović i dodao:

Posle osvajanja trofeja u Kupu Crne Gore, bili smo u naletu, imali smo mnogo samopouzdanja, bili smo silno motivisani i sa mnogo entuzijazma smo čekali početak doigravanja za titulu. Međutim, sada je sve stopirano, a velika je dilema da li će i kada biti nastavljeno. Kakva će biti odluka ABA lige? Zaista se ne bih bavio prognozama i procenama, jer ne volim da pričam i analiziram stvari na koje nikako ne mogu da utičem”.

Ono na šta Nikola Ivanović može da utiče je plasman na Evropsko prvenstvo. Crna Gora je u prvom FIBA prozoru ostvarila zlata vrednu pobedu protiv Velike Britanije u meču koji je nosio prefiks biti ili ne biti, jer su Britanci direktan rival na putu ka šampionatu Evrope. Zatim je uz dosta oscilacija i grešaka usledio poraz na gostovanju selekciji Francuske.

U novembru su na programu dueli sa Nemačkom i Velikom Britanijom, takođe u gostima.

Ne želim ni da pomislim da će drugi FIBA prozor biti odložen. Želim da verujem da će do tada borba protiv koronavirusa ostati daleko iz nas. Imamo mladu ekipu, ali imamo potencijal i kvalitet da se posle Mundobasketa, izborimo za mesto na šampionatu Evrope. Utakmice protiv Nemačke i Velike Britanije su sjajna prilika da napravimo kapitalan iskorak ka ostvarenju cilja”, rekao je Ivanović i dodao:

Da bi se uskoro ponovo videli sa sportskim borilištima, sada je bitno da stanemo, budemo strpljivi, ostanemo kod kuće. Nije vreme za junačenje, nego za pametno i disciplinovano ponašanje. Meč protiv koronavirusa moramo da dobijemo“.