Trinkijeri: Trening u KKP kao da ste u Kući slavnih

ABA League 19. apr 202013:40 > 13:45
KK Partizan NIS

Trener beogradskog Partizana Andrea Trinkijeri govorio je za italijanske medije o tome kako se, uz mnogo poteškoća, vratio u Italiju iz Srbije u jeku vanrednog stanja koje je izazvala pandemija koronavirusa. Osim toga, trener crno-belih se dotakao i situacije u srpskom vicešampionu.

Povratak u Italiju bio je težak usled trenutne situacije.

Jako je bilo komplikovano vratiti se pošto su svi letovi otkazani, a granice su zatvorene između svih balkanskih zemalja. Osim toga, do 12. marta sam sa Partizanom igrao utakmice, a kada sam uspeo da se vratim u Italiju, morao sam da provedem neko vreme u izolaciji sam sa sobom. Tek sam onda mogao da se pridružim porodici u Kremoni”, izjavio je Andrea Trinkijeri, koji je potom pričao o svojim utiscima iz srpske prestonice.

Povezano

Bilo je ludo to kako sam došao da budem trener, ali preuzimanje kluba koji je tako poseban i koji ima takvu istoriju je vredno svega. Došao je trenutak u mojoj karijeri za takav potez i on je dao smisao svim prethodnim angažmanima. U sali u kojoj ja radim je praktično cela Kuća slavnih – ponekad tu svrate Danilović i Divac, Paspalj je uvek tu. Činjenica da je na mom mestu nekada sedeo Željko Obradović je veliki razlog za ponos. Zaista sam i dalje šokiran da sam jedini strani trener u istoriji kluba, naročito kada imam na umu da je obim moje misije toliko veliki. Klub prati dva miliona navijača i imate mnogo odgovornosti. U Srbiji kažu da se za Partizan ne navija, nego da se on voli. Klub u koji sam došao imao je beskonačnu istoriju, ali je bio u teškom trenutku i oni su od mene očekivali da mu podignem energiju i moram da kažem da smo zaista napredovali”, dodao je 51-godišnji stručnjak.

Italijan je pričao o drugim angažmanima u svojoj karijeri.

U Nemačkoj je sve fantastično organizovano i ne treba ni o čemu da brinete. U Bambergu sam radio sa Nikolom Melijem, italijanskim reprezentativcem koji je sada u NBA – on je jedan od napametnijih košarkaša sa kojima sam sarađivao. Ipak, u Nemačkoj i dalje posmatraju košarku kao čistu zabavu, igrači su kao zaštićene životinjske vrste, mi ipak imamo malo latino-duše u sportu. U reprezentaciji Grčke mi je bilo vrlo teško, ali bih to iskustvo ponovio – naučio sam zaista mnogo i dosta o tome kako je teško voditi reprezentaciju. U Rusiji je sve ogromno – temperature su neverovatne, svetla, vremenske zone, ali se košarka ne nalazi na prvom mestu”, zaključio je Italijan, koji je u karijeri pre beogradske ekipe vodio Triboldi, Juvekazertu, Veroli, Kantu, reprezentaciju Grčke, Uniks i Brose Bamberg.

Partizan je pred prekid sezone zbog pandemije bio prvi tim ABA lige i obezbedio je učešće u plej-ofu, a u Evrokupu ga je čekao duel sa Uniksom u četvrtfinalu takmičenja u kojem je imao prednost domaćeg terena.