Posebna pravila za Amerikance i ABA ligu

ABA League 4. maj. 202023:04
Podeli:
sport klub

Redovnom brifingu Nacionalnog koordinacionog tela i Instituta za javno zdravlje Crne Gore, prisustvovao je ministar sporta Crne Gore, Nikola Janović, koji je objavio da od srede 6. maja, kreće postepeno vraćanje sportista na terene.

Zeleno svetlo za treninge u induvidualnim i kolektivnim sportovima je upaljeno, a sportski tereni će ponovo oživeti u sredu, pod strogo kontrolisanim uslovima za sada. Detaljna uputstva pod kojim uslovima će moći da se trenira biće dostupna u utorak na sajtovima Ministarstva sporta, Instituta za javno zdravlje i Nacionalnog koordinacionog tela.

Povratak sporta u normalne tokove, odvijaće se u tri faze koje je pojasnio Nikola Janović. Ministar sporta je naglasio da bi šampionati mogli da budu nastavljeni u junu mesecu, a mislio je na fudbal, vaterpolo, košarku, uz konstataciju, da bi odluke mogli da preispitaju odbojkaši i rukometaši koji su prekinuli takmičenje.

Naravno, odmah se pojavila dilema kako bi i da li, ovo ublažavanje mera, kao i ublažavanje mera u regionu moglo da utiče na ABA ligu, koja će stav i odluku o nastavku takmičenja doneti u drugoj polovini maja, u isto vreme kada i Evroliga.

Naravno, glavna dilema je kako će izgledati povratak igrača iz inostranstva, a tu postoji dosta problema. Prvi je da su granice još uvek zatvorene. Drugi je kako dovesti Amerikance na koje u eventualnom doigravanju računaju Budućnost i Mornar.

Na spisku se nalaze Džastin Kobs, Hasan Martin, Šon Kilpatrik, Derek Nidam, Ajzeja Vajthed, Džejkob Pulen, Dario Hant. Povratnici u Crnu Goru trebalo bi da provedu dve nedelje u karantinu, pa još dve nedelje u samoizolaciji, ali bi za posebne slučajeve, mogla da važe i posebna pravila, naglasio je Boban Mugoša, direktor Instituta za javno zdravlje.

„U izuzetnim slučajevima, kakav je ovaj, povratnici bi morali u karantin dve nedelje, nakon čega bi bili testirani na koronavirus. Ako test bude negativan mogli bi da se priključe timovima“.

Sve je jasnije, da bi zaista trebalo da se poklope idealni uslovi pa da takmičenje u ABA ligi bude nastavljeno. Ljubitelji košarke bi voleli da se pitanje šampiona rešava na parketu, jer bi to značilo se život vraća u normalne tokove.

Trenutno nam ostaje jedino da sačekamo dalji razvoj situacije, stav Evrolige i ABA lige koji će biti izneti u drugoj polovini maja meseca.