"Ako i kada se nastavi ABA liga, dolaze i Amerikanci"

ABA League 7. maj 202013:51 > 13:53
KK Mornar Media Pro

Košarkaši Mornara su posle dva meseca pauze i kućne izolacije ponovo počeli da treniraju zajedno, na osnovu mera koje su pripisali Nacionalno koordinaciono telo i Institut za javno zdravlje.

Povratak sporta u normalne tokove je planiran u tri faze, a ako sve bude u redu, poslednja treća faza bi trebalo da usledi početkom juna kada bi bili nastavljeni šampionati, odnosno kada bi klubovi dobili zeleno svetlo da se takmiče na borilištima, terenima, dvoranama.

Što se Mornara tiča, za sada treniraju, Nemanja Vranješ, Sead Šehović, Lazar Pavićević, Marko Mugoša, Radoje Vujošević, a čelnici kluba nastavljaju sa slaganjem kockice u željeni mozaik, kako za eventualnu završnicu ove, tako i za narednu sezonu.

Ugovore su produžili Derek Nidam, Ajzeja Vajthed, Džejkob Pulen, Sead Šehović, a novi članovi postali su Aleksandar Lazić i Tejlor Smit. Uskoro se očekuju i nove akvizicije, kao i produženje ugovora sa igračima iz sezone koju je prekinuo koronavirus.

„Situacija je specifična i nije lako organizovati prve treninge, veliki broj igrača je van Bara, u svojim domovima. Ali tu smo da iskoristimo situaciju najbolje što možemo, nadajući se da ćemo imati priliku da se borimo u završnici sezone ABA lige na terenu“, rekao je trener Mihailo Pavićević, a treba naglasiti da dvorana ‘Toplica’ nije na raspologanju igračima jer je pretvorena u COVID bolnicu.

Brojni američki prvotimci Pulen, Vajthed, Hant, Heris, Nidam, Voler su u Sjedinjenim Američkim Državama, pa se postavlja pitanje kada, kako i da li će moći da se vrate u Crnu Goru.

„Svi imaju jak motiv da se vrate u Bar i da se bore u ABA završnici. Njihov povratak bi bio opcija, tek kada i ako se odobri nastavak sezone u regionalnom takmičenju“, naglasio je Pavićević.

Odluka ABA lige u vezi sa eventualnim nastavkom takmičenja se očekuje krajem maja. Za sada Amerikanci ne mogu da dođu u Crnu Goru jer su granice zatvorena, a kada bi stigli morali bi da provedu dve nedelje u karantinu.

Tačnije rečeno četiri, ali u slučaju da se nastavi ABA liga, iz Nacionalnog koordinacionog tela su najavili da postoji mogućnost da se posle karantina obave testiranja, pa ako rezultati budu negativni, košarkaši iz inostranstva dobiju zeleno svetlo da se priključe timu.