ABA ponovo u problemu – banka 'gasi' račun!

ABA League 4. nov. 202021:55 > 22:02
Podeli:
Foto: KSS/Pavle Ranđelović i Jovan Gojković

Regionalna ABA liga startovala je početkom oktobra posle mnogo prepucavanja, pre svega na relaciji Partizan - Crvena zvezda/FMP, kada je i blokiran račun takmičenja, a crni oblaci ponovo su se nadvili nad košarkom u regionu.

Prema našim saznanjima, statusno pravna neuređenost i upravljanje ligom mimo zakona skupo bi moglo da košta regionalno takmičenje.

„Rajfajzen banka Austrija dd Zagreb“, naime, odlučila je da zatvori račune ABA lige zbog pravnih manjkavosti statusne dokumentacije i upravljanja računima neovlašenih lica.

Povezano

Rukovodstvo takmičenja predvođeno prvim čovekom Budućnosti Draganom Bokanom i direktorom Cedevita Olimpije Davorom Užbinecom očajnički je u potrazi za bankom u Zagrebu gde bi otvorili nov račun i prebacili novčana sredstva iz „Rajfajzen banke Austrija dd Zagreb“.

Na taj način nastavlja se sa nezakonitim postupanjem, a sve je moglo da bude drugačije da su se primenile izvrše odluke Skupštine lige od 27. juna i 16. jula i takmičenje dovelo u pravno uređeno stanje. Odnosno, kamen spoticanja je odluka Partizana da ne dozvoli upis udela vlasništva FMP iz Železnika u strukturu društva.

Praktično, na ovaj način se nastavlja pravni sukob u kome klub iz Humske upis udela FMP u vlasničku strukturu uslovljava uvođenjem Arbitražnog suda iz Lozane kao nadležne institucije koja će da utvrdi da li postoji sukob interesa između Crvene zvezde i FMP.

Sa druge strane banke se plaše strogog nadzora Hrvatske narodne banke i gotovo je izvesno da neće dozvoliti da pravno statusno neuređeno društvo otvori račun.

Problemi u regionalnom takmičenju se nastavljaju, a u četvrtak će, u slučaju da dođe do gašenja računa, advokatski tim ABA lige pokušati da nađe adekvatno rešenje kako bi se prvenstvo nastavilo.

Račun je već bio blokiran pre nešto više od 20 dana, ali su članovi društva ovlastili Dragana Bokana da odblokira račun što je on i uradio.