Nova Megina tinejdž-senzacija: Simonović u NBA je motiv

ABA League 25. nov. 202015:56 > 16:15
Podeli:
Mega Bemax

Posle promocije trenutno najkorisnijeg igrača ABA lige u liku Filipa Petruševa, zatim još jednog, dvanaestog po redu, draftovanog košarkaša u NBA ligu - Marka Simonovića, ekipa Mega Sokerbet je nastavila da u tekućoj sezoni baca svetlo velike scene na mlade i perspektivne igrače u svojim redovima.

Novi, do pre dva kola regionalnog takmičenja, neafirmisani Megin tinejdžer Karlo Matković, hrabro je zauzeo mesto u prvoj petorci, sa nezahvalnom ulogom da nadomesti odsustvo MVP Petruševa i pokazao da sistem koji u Megi postoji već godinama odlično funkcioniše.

U prvom meču u kome je dobio značajniju minutažu, protiv Krke, talentovani devetnaestogodišnji centar najavio je velike mogućnosti sa učinkom od osam poena, pet skokova i tri rampe. U poslednjoj utamici protiv Primorske je prosto zablistao sa 28 indeksnih poena (12 poena, 14 skokova i šest rampi).

Ovaj momak rođen u Livnu košarku je u detinjstvu posmatrao samo kao zabavu, ali preokret se desio sa 14 godina:

Za dve godine naglo sam izrastao, čak 20 centimetara, i tada sam pomislio da bi košarka mogla da bude moj budući poziv„, počinje priču Matković.

Njegove dobre fizičke predispozicije i talenat nisu promakli lovcima na talente pa se Matković tako našao na prestižnim kampovima za mlade košarkaše poput Džordanovog kampa u Barseloni i Košarka bez granica koji je bio organizovan u Beogradu:

To su sve lepa sećanja i uspomene za ceo život. Sećam se kad sam na Džordanovom kampu u Barseloni na večeri uživo video legendarnog Majkla prosto nisam mogao da verujem da je on u istoj prostoriji sa mnom. Jednostavno sam se oduzeo, za mene je sve to delovalo nestvarno, imao sam toliku tremu da nisam mogao bilo šta da ga pitam„, iskren je bio Matković.

U ekipu Mege stigao je pre dve godine, a prošlu sezonu proveo je u razvojnom timu – OKK Beogradu:

To je bila moja prva godina seniorske košarke i ogromno iskustvo za mene. Dobio sam šansu i minute na parketu, što je od neprocenjivog značaja za svakog mladog igrača. Sećam se da sam brzo ulazio u problem sa ličnim greškama, ali sve to je bio nezaobilazan proces sazrevanja i učenja kroz koji sam morao da prođem.

Ukazanu šansu i veći prostor za igru koji se ukazao odsustvom Filipa Petruševa, Matković je spremno dočekao i dobro iskoristio:

Sve to je posledica odličnog treninga. U Megi se kvalitetno radi, posedujemo sjajne uslove, posvećen stručni štab koji obraća pažnju na sve detalje i koji nam je uvek na raspolaganju tako da mogu da kažem da imamo izvanrednu podršku. Moje je bilo samo da na utakmicama primenim onom što smo radili na treningu i potrudim se da uložim veliku energiju. Jedan sam od najmlađih u ekipi i zato taj voljni momenat kod mene ne sme biti upitan, jednostavno uvek pokušavam da pružim svoj maksimum, da budem pošten prema sebi i ostatku ekipe i učinim sve da moj tim dođe do pobede.

Bez svake sumnje, sa šest pobeda u uvodnih osam kola Mega kao najmlađa ekipa regionalnog takmičenja je apsolutni hit:

Nema skrivenih tajni i tajnih recepata u svemu tome. Ključ je samo veoma naporan i predan rad. Iskreno, mislim da smo mogli dosta bolje da odigramo duele sa Krkom i Primorskom. Važno je da smo pobedili, ali ne smemo samo da se zadovoljavamo pobedama, već da se potrudimo da te neke propuste ispravimo u mečevima koji nam dolaze. Ono što je svakako dobro što u proseku imamo 21 asistenciju po meču, krasi nas nesebičluk, gajimo dobru timsku igru. Imamo Petruševa i Simonovića koji igraju sjajno, veliku podršku u Tepiću i Novaku, uloge u timu su odlično podeljene i krasi nas zaista odlična atmosfera. U takvom okruženju milina je igrati i trenirati.“

Matković je Megi doneo značajnu stabilnost u skoku, a ovaj 208 centimetara visoki centar istakao se i atraktivnim blokadama. Protiv Primorske ih je imao čak šest, kao potvrda najbolja potvrda njegove priče o voljnom momentu. O radu u sredini koja poput fabrike koja iz godine u godinu proizvodi igrače za NBA, Matković kaže:

Veliki je to motiv. Prvi put za saigrača imam momka koji je draftovan u najjaču ligu sveta. Sve čestitke Marku Simonoviću, on je to zaslužio. On je izbor legendarnih Čikago Bulsa i neminovno je da to sve veoma pozitivno utiče na nas, daje dodatni podstrek da je moguće da se i još neko od nas za koju godinu nađe na njegovom mestu.

O krajnjim dometima Mege ove sezone Matković je rekao:

Teško je bilo šta predvideti u situaciji kada pandemija virusa korona potresa ceo svet. Trenutno smo u vrlo dobroj poziciji, što se tiče forme, ali i plasmana na tabeli. Koliko je realno razmišljati o plasmanu u plej-of teško je reći. Mi treba da držimo fokus samo na prvog narednog protivnika, da nastavimo dobro da treniramo i pružamo maksimum na svakom meču, pa ćemo videti gde će nas takav pristup na kraju odvesti„, zaključio je Matković.