“Nastojimo da vratimo Pulena, još uvek se nadamo Evropi”

Podeli:
KK Mornar

Predsednik Mornara i predsedništva ABA lige Đorđije Pavićević dao je intervju za Radio Bar. Milan Vujović dogogodišnji PR Mornara iz Bara i Đorđije Pavićević otvorili su čitav niz izuzetno zanimljivih tema, a intervju prenosimo u celini.

Neće Vam biti lako u fotelji čelnog čoveka ABA lige. Koji će biti Vaši najvažniji zadaci?

“Moj zadatak, naravno, zajedno sa rukovodstvom ABA lige i našom kancelarijom, jeste da regionalno takmičenje dovedemo na nivo kojem svi težimo. Prvo, da uspešno obavimo preoblikovanje iz j.t.d. u d.o.o. i drugo, da vratimo poverenje u organe ABA lige, jer ćemo prema svima biti apsolutno isti, dakle, rukovodićemo se istim aršinima, kao i da se vrati uzajamno poverenje između klubova. Mi ćemo, iz kancelarije ABA lige, biti pokretači svih promena, ali uveren sam da će nam u tome pomoći i svi klubovi, posebno oni vodeći, jer je jaka, i organizaciono i igrački, ABA liga, prevashodni interes svih nas. Računam da bih mogao da budem taj kohezioni faktor, pored ostalog, i zbog toga što sam u korektnim odnosima sa svim bitnim ljudima ABA lige i klubova. Svi mogu da budu relaksirani jer je sigurno da neće biti privilegovanih i da će, da ponovim, kriterijumi biti isti prema svima. Rešavaćemo probleme jedan po jedan, sve u cilju da se sve unapred zna, da sve bude transparentno i da svi znaju, u svakom trenutku, šta im valja raditi. Ko se ne bude držao unapred donetih pravila, jednakih za sve, biće sankcionisan i od sudija i od delegata i od komesara i od direktora i od sportskog direktora”, naglasio je Đorđije Pavićević.

KK Mornar

Za predstojeću sezonu spremili ste, za sada, sedam pojačanja. Mornar Barsko zlato imaće jednu od najmlađih i najtalentovanijih ekipa u ABA ligi. Poslednje pojačanje je krilni centar Cedevita Olimpije Luka Ščuka, pa Mornar trenutno ima dvanaest igrača u rosteru. Tu su starosedioci Nemanja Vranješ, Vladimir Mihailović, Milija Miković, Balša Živanović i Gligorije Rakočević i novajlije Petar Vujačić, Marko Kovačević, Mbake Diong, Fete Rasel, Dalonte Braun, Antonio Vranković i Luka Ščuka. Naravno, najveća nepoznanica su trojica Amerikanaca, tri rukija. Šta očekujete od novog Mornara?

ABA/Dragana Stjepanović

“Napravili smo novi tim. Svesni smo da postoje dve mogućnosti. Da sa mladim, novim timom startujemo loše i budemo u problemu ili da od početka krenemo dobro i što pre ispunimo glavni cilj, opstanak u ligi. Onda bi mladi košarkaši igrali bez opterećenja i lakše pokazali šta znaju. Nadam se da korona neće ponovo poremetiti relaciju između igrača i publike i da će zaživeti naša projekcija od prosečno dve hiljade gledalaca po meču u „Topolici“. Ovaj projekat sa mladim igračima jeste naš dugoročni cilj koji bi trebalo da odžava ekipu Mornara u ABA ligi. U košarci nije kao u fudbalu, da prodajom jednog igrača klub može mirno da živi nekoliko sezona. Bićemo srećni ako nam se vrati uloženo u mlade igrače kad jednom iz Mornara odu u veći klub. A Mornar je idealna sredina za napredak i afirmaciju mladih igrača. Niko od ovih mladića koji su došli u naš klub nije postavio pitanje novca, cilj im je bio da postanu članovi Mornara. Ovo je i poziv mladim, talentovanim crnogorskim igračima da su dobrodošli u Mornar. Ovde imaju izvanredne uslove za rad i napredovanje.”, rekao je Pavićević, pa nastavio:

Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

“Bez obzira što smo bili drugi i treći u ABA ligi, nismo imali prolaz u Evrokup. I Evroliga i Evrokup teže ka tome da imaju velike centre, finansijski jake. Evidentno je da Mornar dolazi iz malog grada i male zemlje, iako sve druge uslove ispunjavamo. Ispočetka smo se malo ljutili ali videli smo ko smo, gde smo i sad smo zacrtali svoje, objektivne planove – da budemo standardni član ABA lige, a da li ćemo biti u zlatnoj sredini, ili ćemo se boriti za opstanak ili ćemo odskočiti i umešati se u borbu za visok plasman, zavisi od toga kako će se mladi igrači snaći i šta će pokazati. Ova mlada ekipa uz još jednog igrača, eventualno dva, može da bude veoma zanimljiva i može da napravi veoma dobar rezultat. I da budem konkretan, u prvom planu je povratak Pulena. Ukoliko to završimo, mislim da bi Pulen i Mihailović bili prave vođe ove ekipe u ABA ligi i da bi mladi igrači uz njih dvojicu pružili 50-70 odsto više na parketu. Ako ne dođe do realizacije transfera sa Pulenom, gledaćemo da dovedemo nekog sličnog igrača. U svakom slučaju, gajićemo košarku kao i do sada, koja, sa mladošću, može još lepše da izgleda.”.

KK Mornar Barsko zlato/MEDIA Pro

Pitanje nije bilo potrebno postavljati, Đorđije Pavićević je nastavio sa izlaganjem:

“Što se tiče samoga kvaliteta mogu da kažem da su od svih rukija koji su se pojavili ove godine, naša tri možda i ponajbolja, a to će vreme i pokazati. Mi ćemo se potruditi da im prvi dolazak iz Amerike u Evropu prođe što bezbolnije. Mornar će imati roster mnogo širi nego minulih sezona, jer ćemo imati ekipu i u crnogorskoj Prvoj ligi. Tu će dobiti šansu, pre svega, momci iz Bara koji treniraju sa prvom ekipom. Marljukić, Cenović, Vesković i drugi. Živanović je već dokazao da može da igra u ABA ligi, a i ovi momci su tu negde i dobro će im doći kaljenje u Prvoj crnogorskoj ligi i zato sam oberučke prihvatio predlog Košarkaškog saveza Crne Gore da Mornar igra i u Crnogorskoj ligi. Mislimo da dovedemo još dva, tri igrača iz mlade reprezentacije, koji su bili među 20 i koji su napravili sjajan rezultat osvajanjem bronzane medalje na prvenstvu Evrope”, naglasio je Pavićević, pa nastavio:

KK Zadar/Zvonko Kucelin

“Menadžeri bajkama odvode naše talentovane igrače u druge zemlje, jer i roditelji padaju na te priče. Onda se dešava posle godinu, dve, tri… da se ti talenti izgube i da ih nema nigde. Mladi igrači bi, po mom mišljenju, trebalo da ostanu u Crnoj Gori i da prođu takmičenje u ABA ligi, pa tek onda da kao gotov proizvod odu u inostranstvo, u velike klubove, po zaradu i dodatnu afirmaciju. Lakomislenost ih neće nigde odvesti. Roditeljima poručujem da će o njihovoj deci najbolje brinuti crnogorski klubovi: Budućnost, Mornar, SC Derbi, Podgorica, Sutjeska, Lovćen… Samo neka budu strpljivi.”

KK Partizan/Dragana Stjepanović

Za mnoge je bilo iznenađenje što ste pustili Marka Jeremića da ode, iako je bio pod ugovorom još jednu godinu…

“Marko je izvanredan momak i igrač, košarkaški gledano, ovoj našoj ekipi je bio i te kako potreban. On je onaj pravi šuter. Međutim, u ugovoru koji smo lani potpisali na dve godine moja procena je bila da je stavka o ceni malo veća u odnosu na njegov kvalitet. Razgovarali smo, imamo odličan odnos i sa njim i sa njegovim menadžerom, rekao sam im da ima vremena da nađe novi klub, sem ukoliko želi da korigujemo ugovor. Nije želeo, što ja poštujem. U prvi mah bila je zainteresovana Budućnost, jer Dragan Bokan i ja imamo džentlmenski dogovor da igrača koji ide iz naša dva kluba prvo ponudimo Budućnosti odnosno Mornaru. Nije došlo do transfera u Budućnost, ne znam zbog čega i Marko se obreo u Cedevita Olimpiji, bez ikakvog obeštećenja, jer on je to i zaslužio.”

KK Mornar Barsko zlato/MEDIA Pro

Da li će Mornar igrati u nekom od evropskih kupova, kao svake godine od kada je član ABA lige?

“Napravljen je previd u kancelariji našeg kluba, mogu samo sebi da skačem u stomak, nikome drugome, a i kancelarija KSCG bila je nemarna, posle petnaestak dana prosleđen je dopis iz FIBA i to na mejl koji se retko otvara, pa je došlo do cajtnota za prijavu za kvalifikacije za Ligu šampiona. Poslali smo dopis FIBI  zakasnili, a FIBA radi po propisima. Što je najgore, zakasnili smo sa prijavom i za FIBA Evrokup. Te stvari jednom ozbiljnom klubu ne smeju da se dešavaju. Ali, dobili smo  obećanje da smo prvi na listi čekanja da uskočimo u FIBA Evrokup, koji pre početka uvek otkaže neka ekipa, obično ona koja ne prođe u kvalifikacijama za Ligu šampiona, pa odustane i od FIBA Evrokupa”, naglasio je Pavićević, pa dodao:

KK Mornar Barsko zlato/MEDIA Pro

“Ubuduće će nam akcenat, pored igračkog, biti i na pojačanju operativnog kadra. Angažovao sam Sašu Pavličića, možda i najboljeg advokata u regionu po pitanju sporta i svega oko sporta. Ovaj vrhunski zagrebački advokat biće pravni zastupnik Mornara. Bio je tri godine disciplinski sudija u ABA ligi i sudio je, ni po babu ni po stričevima. To je samo početak. Angažovaćemo i jednu marketinšku kuću koja će raditi za klub, da napravi prihod. Ubuduće će profesionalac biti sportski direktor kluba. Sve kako bismo ljudima u klubu olakšali posao i kako se ne bi dešavali propusti.”

I za kraj, kad počinju pripreme Mornara?

“Pripreme će početi oko 20. avgusta, jer 1. oktobra počinje ABA liga. Ako dozvolite, iskoristio bih ovu priliku da zahvalim Dušanu Raičeviću na podršci Opštine, bez te podrške ne bismo došli do ovih visina, a uskoro bi trebalo da organizujemo sastanak sa privrednicima da pokušamo da zatvorimo budžet, da sledećih deset godina košarka u Baru ne zavisi od mene. Želio bih da jednom uz pomoć štapa, kao već starac, dođem da gledam veliki Mornar, srećan što sam ga ostavio u pravim rukama.”, zaključio je Đorđije Pavićević.

Komentari

Vaš komentar