Bertomeu: Mnogo ih želi A licencu, i Partizan i Zvezda…

Euroleague 14. jan. 202114:44 > 15:282 komentara
Podeli:
sport klub

Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu govorio je na konferenciji u Monaku i dotakao se rak-rane moderne evropske košarke – nesklada između kalendara Evrolige i takmičenja pod okriljem FIBA, ali i večitog pitanja A licenci za elitno takmičenje.

Ne postoji nikakav konflikt sa FIBA. Oni su naprosto započeli svoj projekat – kvalifikacije koje se odigravaju kroz tzv. ’prozore’, a taj se kalentar pokalapao sa našim. Nadam se da ćemo u budućnosti naći rešenje koje odgovara svima, ali tu se pre svega pita NBA“, izjavio je Đordi Bertomeu, a preneo je Sportando.

Ako oni misle da im je ovaj format koristan, nastaviće da ga primenjuju. Lično, ne mogu da podržavam format koji ne dovodi najbolje igrače na teren, pa ga zato i ne podržavam“, zaključio je prvi čovek Evrolige.

Zbog razmimoilaženja na relaciji EL – FIBA, već neko vreme se kvalifikacioni prozori za FIBA takmičenja odigravaju bez najboljih evropskih košarkaša, koji nastupaju u EL, što dovodi do veoma neočekivanih rezutlata. Takođe, igrači iz NBA nisu u mogućnosti da nastupaju na tim utakmicama.

Bertomeu je ponovio da su Asvel i naročito Bajern prioritet za Evroligu, ali i da ima mnogo onih koji bi želeli A licencu, uz 11 postojećih.

„Ne mogu da otkrijem imena, ima dosta timova širom Evrope koji žele da igraju Evroligu, lista je poduža, što govori o tome da je takmičenje uspešno. Moramo da gledamo tržište po tržište i tražimo klubove koji mogu da rade samostalno i odgovore svim zahtevima takmičenja. I biće još zahtevniji kako vreme bude prolazilo. Partizan i Crvena zvezda su kandidati, kao i Budućnost, ali imamo i klubove u Italiji, Španiji, Rusiji, koji mogu da budu kandidati za A licencu. Za mene je jako važan koncept Evrokupa jer s nekim klubovima imamo mogućnost da radimo godinama unazad, zbog čega nam je mnogo lakše da razmišljamo o njima kao kandidatima“, kaže prvi čovek EL.

Komentari

Vaš komentar