Skandal u BiH: Širokom Brijegu titula bez borbe!

BIH 5. jun 202122:26 > 06. jun 2021 0:425 komentara
Mirza Teletović
Elsa/Getty Images

Ekipa Širokog Brijega je novi prvak Bosne i Hercegovine. Šampion BiH je do titule došao na svom parketu, ali bez borbe! Igokea se nije pojavila na zakazanoj utakmici fajnal-fora u Širokom Brijegu, a prethodno nije odigran ni susret Borac - Spars i službena lica su za "zelenim stolom" odlučila da za najbolji tim sezone zvanično proglase domaćina nesuđenog turnira.

Višemesečne trzavice u klupskoj košarci BiH kulminirale su sukobom oko načina završetka aktuelnog prvenstva i sada su stigle do nivoa skandala i farsičnog, ali nepotpunog epiloga. Trenutno je jedino poznato da je tim Širokog Brijega u subotu uveče osvojio 11. titulu, iako je bio četvrti u regularnom delu sezone, a sve ostalo je u magli…

BiH:

Čitava rašomonijada je počela u aprilu, kada su Igokea i Spars, odnosno klupski predstavnici Siniša Kovačević i Nermin Selimović uputili inicijativu UO KSBiH da se ove godine liga skrati i posle Lige 6 umesto plej-ofa odigra fajnal-for, čiji bi organizator bila prvoplasirana ekipa ligaškog dela. Taj predlog je UO KSBiH jednoglasno prihvatio.

Međutim, kada se završila Liga 6, Igokea i Spars su zahtevali da se tada „svira kraj“ šampionata i da se prvak i plasman u ABA ligu odredi na osnovu plasmana, koji je izgledao ovako: Igokea, Spars, Borac, Široki Brijeg, Leotar i Čelik. Ali, to su Široki Brijeg i UO KSBiH odbili.

Prema poretku na tabeli Lige 6, završnica najjačeg ranga BiH trebalo je da se odigra u mestu prvoplasiranog tima, dakle, u Laktašima, ali se Igokea oglušila o odluku UO i naglo odustala od organizacije finalnog turnira.

U takvoj, vanrednoj situaciji, Široki Brijeg se odazvao pozivu KS BiH i ponudio da bude organizator fajnal-fora.  Međutim, svi timovi, osim Širokog, izjasnili su se da su protiv odigravanja završnog turnira zbog zgusnutog rasporeda koji su imali krajem sezone.

Dakle, posle neverovatnih događaja u finišu elitnog prvenstva BiH na potezu je komesar takmičenja Nadir Koredžija. Njega čeka težak i nezahvalan posao, jer prema propozicijama, klubove koji se nisu pojavili na F4, čeka kazna u vidu selidbe u niži rang takmičenja.  

A Igokea se minulih dana već proglasila prvakom i poslala Savezu prijavu za učešće u FIBA Kupu, ali generalni sekretar Saveza Amer Čolan i predsednik Mirza Teletović to nisu prosledili u FIBA.

Kao što je poznato, prvak BiH ide u FIBA Kup i u ABA 2. U slučaju da je šampion bila Igokea, s obzirom da je pomilovana u ABA ligi 1, onda bi u ABA 2 išli finalista i pobednik utakmice za treće mesto, ali to se nije dogodilo. Kako stvari stoje, Široki Brijeg je zvanično, šampion, a ko je drugi i treći, za sada, ostaje enigma…

S obzirom da se mečevi na F4 nisu odigrali i da se ne zna konačan plasman ekipa u šampionatu, do daljeg je ostalo mnogo nepoznanica u opasno uzdrmanoj klupskoj košarci BiH. 

Komentari

Vaš komentar