Dašić za SK: Krećem od nule, biću feniks iz pepela

Crna Gora 18. maj 201811:20 > 11:25
Podeli:
Privatna arhiva

Bio je jedan od najtalentovanijih igrača planete. Stručnjaci nisu imali dilemu. Predviđali su mu veliku, NBA karijeru. Sve je išlo u skladu sa očekivanjima. Vladimir Dašić je 2005. godine sa reprezentacijom Srbije i Crne Gore bio prvak Evrope (U18), a četiri godine kasnije je potpisao za Real.

Tada je imao 21 godinu. Umesto meteorskog uspona, usledio je period stagnacije. Dašić se nije najbolje snašao u Madridu. Nije uspeo da se izbori za adekvatnu minutažu. Usledilo je nekoliko loših izbora sredine, Dašićeva forma nije bila na željenom niovu, kao da je razočaran epilogom u Realu odlučio da digne ruke od košarke.

Posle epizoda u Gran Kanariji, Virtusu, Olimpiji, Bešiktašu, Dašić je u jednom trenutku stigao u Metalac u Valjevo. Usledila je selidba u Al Ahli, pa povratak u Budućnost. Jednom rečju, lutanje.

“Rado se sećam detinjstva. Bio je to period života kada je košarka bila igra i kada sam uživao u svakom trenutku koji sam provodio na parketu. Ništa mi nije bilo važnije od lopte i košarkaškog terena. Osvojili smo zlato na Evropskom prvenstvu, stigao sam u Real iz Madrida. Da li sam pogrešio? Da li sam premlad otišao u Real? Ne. I sada bih uradio isto. Ko odbija poziv Reala? Jednostavno nisu se složile kockice, nisam uspeo da se izborim za minutažu. Na sve je uticala i moja buntovnost, ali ne kajem se. Ono što me muči, a mučilo me i tada je činjenica da nisam pokazao ni 30 odsto onoga što mogu i znam”, rekao je Vladimir Dašić za Sport Klub.

A onda je usledila nova nada da će se Vladimir Dašić vratiti na staze uspeha. Selektor Bogdan Tanjević je odlučio da Vladimira Dašića pozove na širi spisak državnog tima pred Evropsko prvenstvo prošle godine. Dašić je odmah pronašao klub kako bi potpuno spreman dočekao početak priprema i kako bi se borio za mesto u ekipi. Međutim, odlične partije u kiparskom AEK-u iz Laranake je prekinula povreda kolena, zbog koje je Dašić propustio Evropsko prvenstvo.

“Bio sam oduševljen. Radio sam maksimalno, svaki trening, svaka utakmica, svaki dan je bio prilika da napravim korak napred. Sanjao sam Evropsko prvenstvo, sanjao priliku da pokažem da mogu i vredim. Ali, usledila je povreda kolena. Razumem selektora Tanjevića koji je odlučio da na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta vodi samo najspremnije”, rekao je Dašić.

Nedavno je Dašić učestvovao na basket turniru tri na tri i mnogi su pomislili da je košarci u smislu pet na pet došao kraj.

“Nije. Imam 30 godina. Potpuno sam spreman, možda i najspremniji u karijeri. Spreman sam da krenem od nule. Spreman da se se uzdignem kao feniks iz pepela. Ponavljam još jednom i dalje me muči činjenica da nisam prikazao ni 30 odsto od onoga što mogu. Neću se smiriti dok ne pokažem mnogo više od toga”, poručio je Dašić i dodao:

“Ponovo se osećam kao u detinjstvu, kada mi je košarka bila sve u životu”.

Vladimir Dašić je pored pomenute zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina sada već daleke 2005. godine, osvojio i tri duple krune sa ekipom Budućnosti, uz Kup Slovenije sa Olimpijom iz Ljubljane.