Radović za SK: Ogroman je rizik nastaviti takmičenja

Crna Gora 21. apr 202018:21 > 18:26
fiba.basketball

Ljubitelji košarke bore se protiv koronavirusa samoizolacijom i socijalnom distancom, sa nestrpljenjem iščekuju da se narandžasta lopta ponovo zakotrlja, da zaživi magija pod obručima.

Širom planete se javljaju različite ideje o nastavku takmičenje, a pojedini šampionati su već prekinuti. NBA liga je na čekanju, Evroliga je pomerila donošenje definitivne odluke dok se ne vidi kako će se odvijati situacija u vezi sa borbom protiv koronavirusa. U sredu će radni sastanak, na kojem će predstavnici klubova izneti ideje i predloge, održati čelnici ABA lige.

Međutim, ono što je trenutno najveći problem je činjenica da odluka košarkaških poslenika bez obzira na takmičenje ne zavisi od njih. Pravila igre trenutno diktira COVID 19 i rigorozne mere koje su uvedene širom planete u sklopu borbe protiv globalne pošasti.

Povezano

Fokusiraću se na ABA ligu, jer nam je ona najbliža jer od nje zavisi košarka u regionu. Iskreno, nadovezao bih se na priču koju ste objavili i u kojoj kolega Mihailo Pavićević, trener Mornara, realno sagledava situaciju i kaže da bi ga trenutno obradovala odluka da može slobodno da se kreće od Bara do Petrovca. Sastanak koji sledi je radni i neće biti doneta odluka u vezi sa nastavkom takmičenja, ali objektivno gledano, kakvu odluku možemo da očekujemo. Ono što je sada već gotovo izvesno, neće biti sportska“, naglasio je za Sport Klub selektor Crne Gore Boško Radović i nastavio:

Krenimo redom. Igrači su već dva meseca izvan trenažnog procesa, a rad u kućnim uslovima je rekreacija, a ne ozbiljna priprema za utakmice kakve bi bile borbe za šampionsku titulu u ABA ligi. Inostrani igrači su napustili klubove i šanse da se vrate u region su minimalne jer su granice zatvorene. U takvoj situaciji, nastavak takmičenja bi ozbiljno ugrozio zdravlje igrača u smislu povreda, a s obzirom na situaciju u regionu, kada je virus u pitanju, ko može da garantuje, ko može da preuzme odgovornost da organizuje takmičenje, a da pri tome garantuje da niko neće biti ugrožen i da nastavak takmičenja neće prouzrokovati novi talas virusa, koji je do sada prouzrokovao zastrašujuće posledice širom planete.“

fiba.basketball

Pitanje nije bilo potrebno postavljati, Boško Radović je iz, slobodno se može reći, neutralnog ugla nastavio da analizira situaciju:

Rekao sam da ABA liga ne može ove sezone da bude završena na sportski način. Naime, čak i da se nastavi takmičenja, jasno je da to nisu i neće biti iste ekipe koje su bile u trenutku kada je šampionat prekinut. Odluka koja se očekuje za stolom, takođe nije sportska, jer je parket jedino merilo kvaliteta. Mislim da sada svi klubovi moraju da pokažu ogroman stepen tolerancije, odgovornosti i discipline, jer je trenutno zdravlje na prvom, a sportom na drugom mestu. Biće vremena za borbu i za okršaje na parketu. Sada je bitno da ostvarimo pobedu u utakmici protiv nevidiljivog, ali izuzetno opasnog protivnika.“

Evropsko prvenstvo u košarci je odloženo, ali FIBA prozori i nastavak kvalifikacija za sada nisu. Crna Gora bi u novembru trebalo da igra protiv Nemačke i Velike Britanije u gostima. U prvom, izabranici Boška Radovića, pobedili su Veliku Britaniju, a poraženi su od Francuske.

Iskreno se nadam da neće biti odlaganja utakmica koje su planirane u novembru, jer bi to značilo da se život vratio u normalne tokove, te da je naredna sezone krenula kada je bilo i planirano. Međutim, u ovom trenutku ni to ne može niko da garantuje. Ovo se ne odnosi na košarku, nego na sva sportska takmičenja. Svi koji prate sport, videli su da se sada postavlja pitanje da li će Olimpijske igre biti organizovane u odloženom terminu, 2021. godine. Ponavljam, iskreno se nadam da hoće. Međutim, da bi se to desilo, sada moramo da budemo odgovorni, disciplinovani, pametni i strpljivi. Moramo da zaustavimo koronavirus, a zatim da se okrenemo sportu i novim velikim probemima koji nas očekuju“, rekao je Radović i nastavio:

fiba.basketball

Ako je ekonomska kriza već pogodila klubove u NBA i Evroligi, kristalno je jasno da takva sudbina čeka i ekipe iz ABA lige, a to se već i dešava. Svi koji vole košarku, sada moraju da pomognu malim klubovima, klubovima iz domaćih šampionata koji se uglavnom finansiraju iz budžeta Opštine. Jasno je da će globalna pošast, prouzrokovati i krizu u budžetima i izdvajanjima za sport. Samim tim, očekuje nas baš težak period, ali moramo da se borimo, tako smo naučeni. Ono što je bitno, sada moramo da pokažemo ogroman stepen jedinstva, razumevanja i tolerancije.

Što se utakmica sa Nemačkom i Velikom Britanijom tiče, selektor Radović je naglasio:

Samo da stignemo do njih. Jedva čekam da pričam o ambicijama i ciljevima. Voleo bih da igramo u novembru jer bi to značilo da smo se vratili na parkete i da je pošast ostala iza nas. U pomenutim utakmicama, kada god budu na programu, očekujem da napravimo iskorak ka šampionatu Evrope. Ali, sada je fokus na borbi protiv koronavirusa i to je apsolutni priroritet.