“Ponosan sam na ostvareno, spoznao sam šta znači neznaven”

Crna Gora 29. mar 202213:363 komentara
Podeli:
ABA/Dragana Stjepanović

Velimir Gašić se nedavno rastao sa ekipom Sutjeske, a odluka čelnika kluba je iznenadila mnoge, s obzirom da su Nikšićani u momentu prekida saradnje imali obezbeđen plasman na finalni turnir ABA 2 lige, a uprkos nekim neočekivanim porazima, čvrsto su držali sudbinu, kada je reč o ponovnom plasmanu u drugo po rangu regionalno takmičenje kroz šampionat Crne Gore u svojim rukama, ali…

Ali, čelnici kluba su procenili da je ekipi potrebna promena, umesto Velimira Gašića, stigao je Darko Vujačić, a o periodu koji je proveo u Nikšiću, koji je oduvek smatrao velikim košarkaškim centrom, strateg koji između ostalog sa Željkom Obradovićem stigao do titule prvaka Evrope sa Partizanom, odlučio je da priča za Sport Klub.

ABA 2 /Dragana Stjepanović

“Moram da istaknem, da imam  lični nivo potrebe i odgovornosti, da saopštim nekoliko stvari, zarad vremena provedenog u Košarkaškom klubu Sutjeska i naravno svega onog što je urađeno za dve sezone krvavog rada, sarađujući sa sjajnim ljudima iz stručnog štaba i naravno igračima, koji su pokazali ogroman nivo identifikacije i radne etike u savladavanju svih problema, koji su nas pratili, tokom ove dve sezone.”, naglasio je Velimir Gašić za Sport Klub, pa nastavio:

“Prilikom mog dolaska u Sutjesku i grad Nikšić, ono što sam posebno naglasio je veliko zadovoljstvo, što ću imati priliku da radim u sredini sa velikom košarkaškom   tradicijom  i bogatom istorijom… Klub  koji je iznjedrio veliki broj vrhunskih igrača  i sportskih radnika. I sada, nakon nepune dve sezone, moje razmišljanje ide u pravcu, ogromne količine ponosa, na sve što je učinjeno  tom periodu”.

ABA/Dragana Stjepanović

Pitanja nije bilo potrebno postavljati, Velimir Gašić je nastavio sa izalaganjem:

“Te prve, da je tako nazovem, kovid sezone, u kojoj košarka nije bila u fokusu, već životi ljudi, nama je to bio motiv da još više radimo i selektiramo grupu mladih igrača, koji bi u narednom periodu postali nosioci igre i naravno u domaćem, nikad kvalitetnijem šampionatu Crne Gore, obezbedili smo mesto koje vodi i ove godine u regionalno takmičenje. Sve to, i mnogo više od toga je realizovano. Dobili smo igrače za reprezentativne selekcije. Spasojevića, pa Tomaševića u seniorskoj, te nekoliko momaka u mladoj reprezentaciji”, rekao je Gašić, pa nastavio:

“Teško bi to bilo realizovati sve navedeno, da nije bilo razumevanja i podrške uprave kluba, na čelu sa gospodinom Goranovićem. Pre početka, ove sezone u kojoj se promenila upravljačka struktura, unutar kluba, bio sam u velikoj dilemi da li da nastavim sa radom, iz prostog razloga, jer smo u svemu kasnili od početka.  Budući da je od proslogodišnjeg tima otišlo devet igrača, među  kojima petorica nosioca igre, osnovni zadatak je bio kako u okviru koncepta koji je postavljen, selektirati tim, na ionako siromašnom tržištu”.

ABA/Dragana Stjepanović

Nije bilo lako, ali…

“Nekako smo i u tome uspeli, rekao bih i preko očekivanja, jer su dovedeni pre svega odlični ljudi, karakterno i naravno igrački sa određenim kvalitetom, da uz postojeći, drastično podmlađeni tim, uđemo u nove izazove. Posebno treba naglasiti da je od 15 licenciraih igrača, 12 bilo iz Nikšića, a to nema ni jedna ekipa u region, što je poseban raritet. Sa idejom da se ne odustane od strategije kluba, koja je već postavljena, da se napravi dalji iskorak na planu rezultata i produkcije igrača”, rekao je Gašić, pa nastavio u dahu:

“Moje veliko iznenađenje, pa i određenu dozu razočarenja, izazvala je neverovatna količina nerazumevanja i neposvećenosti u davanju logističke podrške timu. Tu pre svega mislim na sportskog direktora Marojević. koji je od početka  imao zadatak da kao zalutali igrač, vrši  opstrukciju. Po čijem, ili svom nalogu, zaista ne znam!??

Velimir Gašić
Foto: ABA/Dragana Stjepanović

Velimir Gašić nastavio je otvoreno da priča o temama koje su prilično bolne.

“Pomalo je žalosno, sakrivanjem iza nekih dobrih namera, koje ne postoje, već isključivo neostvarenost u svim tim godinama, trenerskih pokušaja….Sva prisutna negativna tendencija, koja obesmišljava ozbiljan projekat, daje legitimitet vođenju kluba iz kafanskih prostora, gde preovladavaju, pre svega lični interesi. Ja na, nečiju žalost ili sreću nisam iz te priče. Mene, su isključivo zanimali interesi kluba. Dakle  u rezultatskom smislu, pre ovog poslednjeg balona ABA 2 lige, mi smo obezbedili učešće u plej-of takmičenju, na završnom turniru u Skoplju. Neka projekcija je bila da se uključimo u borbu za četvrto ili pet mesto, ali sa dva poraza ekipa je završila na osmom mestu.”, naglasio je Gašić pa dodao:

“U šampionatu Crne Gore su ostala još četiri meča do kraja, kada je Sutjeska u pitanju, ostale ekipe imaju još dve ili tri utakmice. Ubeđen sam da i tu neće biti problem da se Nikšićani plasiraju  među prve dve ekipe, s obzirom da SC Derbi igra van konkurencije. U Crnoj Gori, sam naučio jedan nov termin – neznaven, koji bih ovom, prilikom povezao sa velikom dozom diletantizma, čoveka koji je preuzeo tim posle mog odlaska iz kluba, gde je u prvom obraćanju, istakao da je tim zatekao u teškom stanju u seriji poraza, fizički nespreman, što dovoljno govori o njemu samom, sa svakog aspekta.

Velimir Gašić
ABA/Dragana Stjepanović

Gašić je na kraju zaključio:

“Mi smo, kao i mnoge ekipe, tokom sezone imali svojih uspona i padova. Pre svega izazvanih zdravstvenim problemima, koje su uslovile, da nam opadne kvalitet u radu. Ono što nas je definitivno izbacilo iz trenažnog ritma, je činjenica da poslednjih mesec dana, u najosetljivijem delu sezone, ne treniramo, niti igramo utakmice u našoj dvorani, jer se vrši rekostrukcija. Inače, od početka takmičarske godine, svega četiri utakmice smo odigrali u Nikšiću. Eto, to su neki elementi, koji bi trebalo onim “jako zabrinutim” i neznavenim, da malo otvore oči i donesu dozu otrežnjena, po pitanju svega što se dešavalo sa ekipom”.

“Sam pogled, na broj utakmica koji je ekipa pobedila i protivnike, sa kojima smo igrali, ne može da anulira ni jedan poraz, pa bio i od Danilovgrada,koji uzgred rečeno, se nikako ne uklapa u taj, kako rekoše niz poraza. Hoću da kažem, da je ekipa u okviru samog sistema rada, koji je realizovan kroz ceo period, ostavljena u vrhunskom psihofizičkom statusu, kako na planu individualne i kolektivne, tako i na planu tehničko, taktičke pripremljenosti. Koliko će to, neko uspeti da razume i primeni u datom trenutku, ili da u tri dana sve menja… To više nije stvar, na koju mogu da utičem…..Na kraju, moram da izrazim svoje veliko zadovoljstvo, na vrhunskom nivou lojalnosti i radu svojih saradnika, Đurđića, Minića, Boškovića i Dedovićq. Posebno se zahvaljujem svim svojim igračima. Od srca im želim da naprave značajne korake u nastavku karijera, što bi me učinilo neizmerno srećnim”.

ABA/Dragana Stjepanović

Sutjeska će sezonu završiti bez trenera Velimira Gašića, a pred izabranici Darka Vujačića su učešće na finalnom turniru ABA 2 lige, duel sa MZT Skopljem u četvrtfinalu, odnosno dueli sa Ibrom iz Rožaja, Jedinstvom, Podgoricom i Primorjem u šampionatu Crne Gore.

Tabela: SC Derbi 13-2, Podgorica 10-5, Lovćen 9-6, Jedinstvo 9-6, Sutjeska 9-5, Primrje 7-8, Ibar 5-9, Teodo 4-11, Danilovgrad 4-11, Milenijum 4-11.

 

Komentari

Vaš komentar