U Beranama počinje bitka za FSCG: Savićević ili Kaluđerović

Podeli:
Dejan Savićević i Momir Đurđevac
Guliver image

U utorak počinje završni ciklus za izbor predsednika i konstituisanje Skupštine Fudbalskog saveza Crne Gore.

Prva „bitka“ vodiće se u Beranama – za prvog čoveka Severne regije. Jedini predsednik, od raspada Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Vojislav Došljak, posle četiri mandata, prvi put ima ozbiljnog izazivača – Marka Lalevića. Poznati sportski radnik, angažovan u forumima bivše Jugoslavije, protiv nekadašnjeg prvotimca Berana, apatinske Mladosti i OFK Beograda. Uvod u konačan „obračun“. Početak sednice, u Beranama, zakazan je za 15 časova.

Povezane vesti

Izbor čelnika severnog regiona, oročen na naredne četiri godine, potvrdiće većina od 23 skupštinska delegata. Prvoligaši regrutuju po tri, drugoligaši po dva, trećeligaši i strukovna udruženja po jednog.

U Beranama počinje prvi čin bitke za Fudbalski savez Crne Gore. Marko Lalević „izaziva“ Voja Došljaka na severu, Jovan Kaluđerović protiv Dejana Savićevića na državnom nivou. Ishod niko, u ovom trenutku, ne može sa sigurnošću da prognozira.

Iako sever, kao i ostala dva regiona, delegira samo trojicu članova budućeg skupštinskog saziva, u situaciji opšte neizvesnosti, pojačanih lobiranja i sistemskih nepoznanica, zasedanje u Beranama nosi mnogo veću težinu. Svestan je toga i Dejan Savićević, pojačanim diplomatskim aktivnostima i posetama većini klubova i skoro svim gradovima, rešio je da sebi obezbedi veći manevarski prostor i konkretniju podršku.

Jovan Kaluđerović
Guliver image

Na suprotnoj strani, iza Jovana Kaluđerovića stoje krupni igrači – Radojica Božović i Duško Šarić. Vodeći ljudi Zete i Rudara stali su na čelo opozicije, uprkos ranijim sukobima sa nekadašnjim sudijom od poverenja Dejana Savićevića. Pominje se i uticaj Zvezdana Terzića, doduše, više kao želja da posle sukoba vidi leđa aktuelnom predsedniku…

Konačan „obračun“, u Podgorici, 30. juna, već podleže matematičkim proračunima – deset prvoligaša imaće po dvojicu predstavnika, isti broj drugoligaša po jednog, regionalni savezi po tri, strukovna i udruženja klubova trećeg ranga po jednog. Dobro upućeni tvrde da je, u ovom trenutku, skor prvoligaša i drugoligaša izjednačen – 15:15. Skupština FSCG ima 45 članova.

Treneri su već dali podršku Savićeviću, iako je opozicija osporila legitimitet odluka tela na čijem čelu je Mojaš Radonjić, sudije tek treba da se oglase. Posle severa, u četvrtak zasedaće i centralna regija, u ponedeljak i južna… Nenad Maslovar se već izjasnio protiv Savićevića na primorju, Vladan Vučelić braniće aktuelnu opciju u Podgorici, tri dana ranije.

Kandidaturu za fotelju u Podgorici, doduše, već su predali Vladan Rakočević i Zoran Mijović. Prvi menadžer za međunarodni razvoj u Crvenoj zvezdi, sa iskustvom rada na sličnim poslovima u Dečiću, drugi godinama zaposlen u Fudbalskom savezu Crne Gore, u sektoru bazičnog fudbala. Obojica imaju zanemarljive šanse – overa kandidature zahteva prethodno podršku najmanje 11 skupštinskih delegata. Duel Savićević-Kaluđerović , ipak, uveliko je u prvom planu.

Napokon, nije tajna, konačna računica zavisiće i od političkih prilika. A, kad je tako, uz već ionako naraslu neizvesnost i pojačana lobiranja, do 30. juna i konačnog obračuna Dejana Savićevića i Jovana Kaluđerovića biće još iznenađenja i preletanja. Pregrupisanje tek počinje…

Komentari

Vaš komentar