Dubljević za SK: Moramo da mislimo dugoročno

Podeli:
Jelena Dubljević
fiba.basketball

Ljubitelje košarke u Crnoj Gori ponovo su obradovale košarkašice, koje su šesti put uzastopno uspele da izbore plasman na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

U poslednjem FIBA prozoru, izabranice Jelene Škerović uspeli su uz fenomenalnu igru kompletne ekipe, a gotovo neverovatnu partiju Jelene Dubljević (34 poena, 14 skokova, pet asistencija), da pobede Švedsku posle neizvesne završnice, a zatim da iskoriste i meč loptu protiv Izraela.

Crna Gora, koja je na prošlom Evropskom prvenstvu stigla do osmine finala gde je zaustavljena od strane Velike Britanije, sada čeka žreb koji je na programu 8. marta, ali je jasno da će izuzetno perspektivna generacija, koja će biti jača za Jelenu Dubljević, nastojati da napravi korak napred.

Ono što je već sada jasno, ženska košarkaška reprezentacija, koja je već godinama unazad učesnik velikih takmičenja, ima generaciju koja može da traje do Olimpijskih igara u Parizu, ali već sada mora da se napravi projekat i plan, kako da se ostane u elitnom evropskom društvu. Jasno je da bez jakih klubova i jakog šampionata, nema ni jake reprezentacije, a Crna Gora, trentuno ima samo jednu respektabilnu ekipu na regionalnom i evropskom nivou, Budućnost.

U periodu koji sledi, fokus treba usmeriti ka Evropskom prvenstvu, ali istovremeno, odmah početi sa jačanjem klubova u svakom smislu. Cilj mora da bude Budućnost na evropskoj sceni, odnosno što veći broj klubova koji će u bliskoj budućnosti biti konkurentne, ekipi Budućnosti, u suprotnom, razloga za slavlje neće biti mnogo.

Ostvarile smo zaista fenomenalan uspeh. Pobedile smo Švedsku koja spada u sam vrh evropske i svetske košarke. Rekla sam odmah posle meča da smo ostvarili podvig koji je ravan osvajanju medalje na velikom takmičenju. Izborile smo se sa imperativom pobede, pritiskom i rivalom, a sve devojke su disale kao jedna na putu ka zlata vrednom trijumfu. Malo sam se pribojavala meča sa Izraelom, jer je ponovo imperativ bio tu, a stepen potrošnje na utakmici protiv Švedske ogroman, ali pokazalo se da razloga za brigu nije bilo. Neizmerno sam srećna što ću ponovo igrati na Evropskom prvenstvu, a verujem i nadam se da možemo da napravimo korak više u odnosu na prethodni šampionat Evrope, kada je državni tim stigao do osmine finala“, naglasila je za Sport Klub Jelena Dubljević, jedna od njaboljih košarkašice planete, i nastavila:

Zbog povrede nisam igrala na Evropskom prvenstvo 2017. godine, zbog obaveza i pravila u šampionatu Kine, nisam mogla da pomognem državnom timu u proteklom periodu, ali svi koji me poznaju, znaju i kakav je moj odnos pema dresu sa državnim grbom i koliko sam srećna što sam ponovo u reprezentaciji.“

Pitanje nije bilo potrebno postavljati, Jelena Dubljević je nastavila sa izlaganjem:

Razloga za sreću ima na pretek. Obezbedile smo ponovo mesto na Evropskom prvenstvu, imamo ekipu koja ima šta da kaže i pokaže na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta. Međutim, u ovom trenutku slavlja, mislim da je krajni momenat da se napravi dugoročna strategija za razvoj ženske košarke u Crnoj Gori. Moramo da ojačamo sve centre koji su nekada postojali, tačnije rečeno moramo da ih oživimo. Budućnost mora da izađe na evropsku scenu, a da se formiraju klubovi koji će u bliskoj budućnosti biti kadri da pariraju Budućnosti, to je jedini način da ženska košarke ostane na mestu, na kojem se nalazi u poslednjih deset godina.“

Jelena Dubljević koja može da se pohvali da je tokom bogate karijere osvojila i WNBA prsten sa Los Anđeles Sparksima, protekle dve sezone je sa velikim uspehom branila boje kineskog Šangaja. Trener je bila Marina Maljković, selektor Srbije, a Jelena je bila drugi strelac šampionata u prvoj, a prvi strelac u drugoj sezoni koju je prekinuo koronavirus.

Jako lepe uspomene nosim iz Kine. Igrala sam na zaista visokom nivou, u veoma dobro organizovanom klubu, u kvalitetnom šampionatu. Većina ljudi nije baš najbolje upoznata, ali klubovi u Kini imaju pravo da u sastavu imaju samo jednog stranca, pa je zaista jako teško stići do mesta u takvom šampionatu. Svi klubovi nastoje da u timu imaju vrhunsku igračicu, devojku koja donosi prevagu na parketu. Drago mi je što sam imala privilegiju da budem deo jako lepe priče u zaista bogatoj karijeri, koja se na moju radost i dalje nastavlja“, rekla je Jelena i nastavila:

Nova sredina je turski Elazig. U pitanju je mali klub, koji ima sjajnu atmosferu, pozitivnu energiju, cilj da se pozicionira na evopskoj košarkaškoj mapi u bliskoj budućnosti. U sezoni koja je u toku veoma dobro igramo, kako u šampionatu Turske, tako i u Evrokupu, neizmerno mi je milo što sam ponovo u prilici da pomognem u ostvarivanju ciljeva kluba, u kojem su okosnica tima izuzetno mlade devojke.

Jelene Dubljević jedna od najboljih košarkašica planete, ponovo je nastavila sa izlaganjem:

Elezig je primer za sve klubove i sve košarkaške centre koji su postojali u Crnoj Gori. Klub iz Turske je primer da se predanim radom sa mlađim selekcijama, sa adekvatnim planonom i ulaganjima, moće stići do željenog cilja. Volela bih da u bliskoj budućnosti ponovo vidim da su oživeli košarkaški centri u Crnoj Gori, volela bih da vidim razvoj i napredak klubova, a samim tim i ženske reprezentacije Crne Gore. Ponovni plasman na Evropsko prvenstvo, morao bi da bude pokretački impuls da se odmah krene sa akcijom, da se napravi dugoročni plan, kako bi se u godinama koje slede i dalje radovali uspesima reprezentacija, ali i uspesima klubova na evropskom nivou“, zaključila je Jelena Dubljević.

Među ljubiteljima košarke nema mnogo dileme. Čelnici saveza, moraju koliko već danas da obave razgovor sa Jelenom Dubljević, ne u vezi sa Evropskim prvenstvom, jer je kristalno jasno da će Jelena biti lider tima koji će težiti da bude jedno od najprijatnijih iznenađenja na šampionatu Evrope, nego u smislu da se osigura da Jelena Dubljević ostane u košarci, da bude zadužena za realizaciju projekta sa ciljem da se ožive košarkaški centri, da se ojačaju ženski klubovi, jer bez klubova nema ni reprezentacije, ni velikih takmičenja.

ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore
fiba.basketball
Komentari

Vaš komentar