EP U16: Srbija nadigrala Crnu Goru, ide ka četvrtfinalu

Eurobasket 17. avg. 201921:51 > 21:52
Podeli:
fiba.basketball

Košarkašice Srbije pobedile su Crnu Goru sa 75:53 na Evropskom šampionatu divizije B, za devojke do 16 godina, čime su napravile veliki korak ka plasmanu u četvrtfinale.

Srbija posle tri odigrana kola ima maksimalan učinak. Pobedila je Bosnu i Hercegovinu, Island i Crnu Goru. U nastavku takmičenja slede dueli sa Slovenijom koja je takođe ostvarila maksimalan učinak i Rumunijom koja je ubedljivo poražena od Slovenije sa 67:37.

Protiv Crne Gore prevagu na tasu Srbije, donele su Jovana Boričić sa 21, Anja Bukvić sa 14 i Adriana Doković sa 10 poena. Kod Crne Gore, bolje od ostalih bile su Marija Leković sa 15 i Jelena Popović sa osam poena.

U narednom kolu, Srbija igra protiv Rumunije, a pobeda garantuje plasman u četvrtfinale.

Slovenija je nadigrala Rumuniju, a najefikasnije u meču u kome su pitanje pobednika nije postavljalo ni jednog trenutka bile su Blaža Čeh sa 11 i Hana Ivanuša sa 10 poena.

U grupi sa Slovenijom i Srbijom koje se nalaze jako blizu četvrtfinala, nalaze se Crna Gora i BiH koje su izgubile šansu za plasman među osam najboljih.

Crna Gora je protiv Srbije doživela i treći poraz na šampionatu Evrope, dok je Bosna i Hercegovina stigla do prve pobede protiv Islanda. BiH je slavila sa 60:44, a ova pobeda je veoma značajna u nastojanju Bosne i Hercegovine da ostane u diviziji B.

Najefikasnije na putu ka pobedi bile su Uma Bobić sa 17 i Helena Kovačević sa 14 poena. U narednom kolu, Crna Gora igra protiv Islanda, a Bosna i Hercegovina protiv Slovenije.

Sigurno ka četvrtfinalu korača i Hrvatska, koja je posle Švajcarske i Norveške, pobedila selekciju KS Kosova sa 92:36. Tea Josipović je postigla 24, a Vivijan Nejsmić 17 poena za Hrvatsku.

Za razliku od Slovenije, Srbije i Hrvatske koje idu ka četvrtfinalu, koje mogu da se nadaju plasmanu u diviziju A, Severnoj Makedoniji kao i BiH i Crnoj Gori, sledi borba za opstanak u diviziji B.

Makedonke su posle ubedljivog poraza od Holandije, doživela težak poraz i od Bugarske sa 95:43. Bolje od ostalih u sastavu Severne Makedonije, bile su Nina Zafirova sa 12 i Jana Cvetkovska sa 11 poena.