Blat, Holden i senzacija za sva vremena (VIDEO)

Eurobasket 17. apr 202014:30 > 14:36
Getty images/Christian Petersen

Dejvid Blat kaže da mu je osvajanje Evropskog prvenstva sa Rusijom 2007. godine jedan od najdražih trenutaka u karijeri.

Tada je Rusija u finalu iznenadila Španiju sa 60:59 u dramatičnoj završnici.

“Bio je to veoma poseban trenutak za mnoge, a sigurno za mene u mom košarkaškom životu – to je verovatno bilo jedno od najvećih iznenađenja u istoriji takmičenja. Mnogi nam nisu davali šanse ni da dođemo do nokaut faze, ali smo defanzivno bili ubedljivo najbolji tim“, kaže 60-godišnji Blat.

On je posle osvajao medalje sa Rusijom i na Evrobasketu 2011. i na Olimpijskim igrama 2012, ali nijedan uspeh nije bio sladak kao taj.

“Oduvek smo osećali da možemo da igramo sa svima jer smo bili čvrsti i mentalno i fizički, a to je naročito važno na takmičenjima sa mnogo utakmica u kratkom periodu. Rasli smo zajedno kao tim iz meča u meč, postajali sve bolje – kako nam je samopouzdanje raslo, osećali smo da možemo da napravimo nešto posebno, što se i dogodilo“.

Slavni trener navodi šta je bio ključ finala sa Španijom.

“Naši momci bili su vešti, ali takođe i veoma pametni. Igrali smo na određeni način defanzivno i taktički, na način koji je od igrača zahtevao da razmišljaju i da tako ogole slabosti protivnika. To je bila i glavna poruka pred meč sa Španijom, koja je bila stvarno veliki tim. Gledajući imena, to nije teško reći – imali su toliko oružja, domaću publiku na svojoj strani, a mi smo znali da treba da ih izbacimo iz komforne zone i da utakmicu održimo neizvesnom. To se i dogodilo“, ističe Blat i dodaje:

“Vodili su dosta u prvom poluvremenu, ali samo smo govorili o tome da moramo da učinimo meč neizvesnim, da ih pritisenom. Zaostajali smo 13-15 poena, ali smo se vratili do poluvremena i u nastavku igrali tačno kako smo želeli – različite odbrane, napadi inteligentni, tako da im ne dozvolimo da igraju svoju brzu i lepršavu košarku. Na kraju su osetili pritisak, a u odbrani su sjajne stvari radili Kirilenko i Hrjapa, na kraju i Holden“.

Čuveni koš za pobedu postigao je upravo Džej-Ar Holden na dve sekunde do kraja, uz srećan odbitak.

“Morate da znate da je Džej-Ar poseban momak, lično ga vrlo dobro poznajem – tih, skroman, čovek jake volje. Imao je sjajnu karijeru, pogotovo sa CSKA, ali taj momenat sa Rusijom za njega je bio jedinstven. Njegova situacija, kao i moja, kao američkog građanina koji mnogo doprinosi ruskom nacionalnom timu, to je stvarno jedinstveno i na socijalnom i na kulturološkom nivou. Saigračima se dopadao i prihvatali su ga svi Rusi, zato je to funkcionisalo. Zauvek će imati mesto u istoriji ruske košarke“, zaključio je Blat.