Veliki korak ka EP: Crna Gora savladala Izrael

Eurobasket 12. nov. 202014:49 > 14:52
Podeli:
fiba.basketball

Košarkašice Crne Gore, pobedili su Izrael u kvalifikacijama za šampionat Evrope sa 73:66. Izabranice Jelene Škerović su na turniru koji se igra u Grčkoj napravili kapitalan korak ka plasmanu na smotru najboljih selekcija Starog kontinenta.

Prevagu na tasu Crne Gore, donele su Milica Jovanović sa 23 poena i 10 skokova, Markiša Getling sa 20 poena i 10 skokova, Jelena Vučetić sa devet, odnosno Snežana Aleksić i Božica Mujović sa po sedam poena. Kod Izraela, bolje od ostalih bile su Aleksandra Koen koja je ubacila 21 poen uz 10 skokova, Eden Rotberg sa 14 i Tal Lev sa 10 poena.

Meč je nosio prefiks biti ili ne biti, jer u grupi u kojoj se nalaze Švedske, Crna Gora i Izrael, Švedska je imala skor 2-0, a Crna Gora i Izrael 0-1. Podsećanja radi, pobednici devet grupa, uz pet najbolje plasiranih selekcija na drugom mestu izboriće plasman na šampionat Evrope. Samim tim, pobeda protiv Izraela se nametala kao imperativ.

Crna Gora je dobro iznela veliko breme na plećima. Kontrolisala je dešavanja na parketu. Vodila je posle prve deonice sa 21:14, na poluvremenu sa 39:35. Nisu klonule izabranice Jelene Škerović duhom ni kada je selekcija Izraela uspela da svede deficit na samo jedan poena – 54:55, naprotiv.

Pojačale su Crnogorke, stepen agresivnosti u odbrani, zaustavili su igru u tranziciji, nametnuli mirnu i pozicionu igru, pa su sredinom poslednjeg kvartala uspele da pobegnu na 64:54, što je bilo dovoljno da meč mirno privedu kraju, da naprave prvi, ali izuzetno veliki korak ka Evropskom prvenstvu.

Podsećanja radi, na prošlom šampionatu Evrope, Crna Gora je uspela da prebrodi grupnu fazu takmičenja, ali je u osmini finala poražena od Velike Britanije.

Naredni meč u kvalifikacijama za smotru najboljih selekcija Starog kontinenta, Crna Gora igra 4. februara protiv Švedske, a dva dana kasnije sledi novi duel sa selekcijom Izraela.