Aco Petrović VD selektora Hrvatske, odmah objavio spsiak

Eurobasket 24. okt 202214:151 komentar
Aleksandar Petrović
Nicolò Campo/Guliver Images

Upravni odbor Košarkaškog saveza Hrvatske je na u ponedeljak održanoj sednici doneo jednoglasnu odluku da za vršioca dužnosti selektora A reprezentacije imenuje Aleksandra Petrovića za mečeve pretkvalifikacija za Evropsko prvenstvo u decembru i februaru.

Novi ciklus pretkvalifikacija za Evropsko prvenstvo počeće već 10. decembra, a Hrvatska će igrati protiv Austrije u gostima. Tri dana kasnije u Zagrebu će Hrvatska dočekati Poljsku.

„Kada sam preuzimao struku u Savezu pre četiri nedelje, nisam očekivao da će to otići u ovom smeru, ali s obzirom na sve ono što se dešavalo u prvom krugu razgovora s potencijalnim kandidatima te nakon što sam praktično obišao sve igrače, možda je to i logično rešenje“, rekao je Petrović koji je u septembru izabran za novog sportskog direktora KS Hrvatske.

„Sasvim sigurno je da sam ovog trenutka najinformisaniji što se tiče forme i praćenja, ali za mene je to ovog trenutka dodatno opterećenje. Svestan sam koliko je taj sedeći prozor bitan i za buduća leta jer ako se dobiju obe utakmice, već dobikamo kvalitetno radno leto 2023. te bi mogli da učestvujemo na pretkvalifikacijama za Olimpijske igre u Parizu. Ulog je veliki, prihvatio sam i tu ulogu kao vršilac dužnosti selektora dok do kraja sezone ne rešimo pitanje selektora. Spreman sam da odradim ta dva prozora dok ne dođemo do konačnog rešenja“, dodao je naglasivši kako do kraja nedelje očekuje da će stručni štab biti formiran.

Petrović je objavio i širi spisak igrača na kojem se nalazi 25 imena.

„Ima dosta igrača koji dosada nisu bili na tom spiskuu, ali to je jednostavno čisto pokazivanje smera u kojem mislim da bi kroz sledeće tri godine, do Evropskog prvenstva 2025. godine, trebalo da idemo. Tu ima jako mnogo mladih igrača, a s druge strane ima i igrača koji su, uslovno rečeno, granični, a na listi su. Recimo Gnjidić nije na listi jer je njegov medicinski izveštaj takav da sasvim sigurno neće biti spreman za sledeći prozor, kao ni Ivan Ramljak. Isto tako, tu je i Matković, ali on je zaista graničan jer on početkom decembra može da bude tretiran dan za danom i da očekujei da bude sposoban za igru. Naravno, tu ima igrača koji su u jako dobroj formi i nose i igru i rezultate svojih klubova, poput Ciboninih Kapuste i Bundovića, ili poput Zadrovog Luke Božića. Ovog je trenutka u najboljoj formi Dragan Bender koji briljira u Obradoiru i u svim utakmicama je redovno i najbolji strelac i najbolji skakač svoje ekipe. Smatram da je to jedna interesantna lista na kojoj se nalaze igrači koji bi i sledećih godina trebalo da budu na njoj“.

Petrović je istakao kako će za utakmicu protiv Austrije pozvati 14 igrača plus eventualno Smita.

„Znači, 14 igrača dolazi u obzir za utakmicu protiv Austrije i nadam se da bi petnaesti, Smit, mogao da se priključi nakon Austrije i nakon dva dana treninga bude spreman za Poljsku. Trodnevni je ciklus priprema uoči prve utakmice, pet treninga, od čega četiri u Zagrebu i peti u Gracu. Povratak u Zagreb je odmah nakon utakmice kako bi odmah 11. i 12. mogli pripremati utakmicu s Poljacima.”

Spisak kandidata za reprezentaciju je sledeći:

Karlo Matković, Roko Prkačin, Danko Branković, Matej Rudan, Dario Drežnjak, Tomislav Ivišić, Dragan Bender, Filip Bundović, Tomislav Buljan, Mario Hezonja, Toni Nakić, Mateo Drežnjak, Marko Ramljak, Leo Menalo, Toni Perković, Roko Badžim, Luka Božić, Lovre Rrunjić, Antonio Jordano, Džejlen Smit, Dominik Mavra, Goran Filipović, Vito Kučić, Borna Kapusta, Andrija Jelavić.

Komentari

Vaš komentar