Bliži se Evrobasket – ko ga je osvajao najviše puta?

Eurobasket 11. avg 202218:36 > 19:00
Podeli:
Predrag Danilović
Image ID: 0000076820 via Guliver

Predstojeće Evropsko prvenstvo u košarci biće održano čak pet godina posle prethodnog, u pitanju je nezapamćena pauza, budući da se nekada ovaj turnir održavao svake druge godine. Ipak, promena formata takmičenja i pandemija virusa korona uslovili su dugu pauzu, ali po svemu sudeći, vredelo je sačekati.

Predstojeći Evrobasket biće izuzetno konkurentan, a na njemu će nastupiti neki od najboljih igrača sveta – pre svih Nikola Jokić u dresu Srbije, Janis Adetokumbo u Grčkoj i Luka Dončić kao predvodnik aktuelnog prvaka Evrope Slovenije.

Evrobasket:

Tokom godina menjali su se formati, kao i košarkaška pravila, ali i države čije su reprezentacije dominirale Ko je dosad najviše puta osvajao Evropsko prvenstvo u njegovoj 87 godina dugoj istoriji?

Ubedljivo najbolje košarkaške selekcije Starog kontienta podarile su države koje više ne postoje. Sovjetski Savez je osvojio EP čak 14 puta – od 1951. do 1971. osvojili su 11 od 12 prvenstava, a njihovu dominaciju je u Španiji 1973. prekinula Jugoslavija. Sovjeti su ukupno osvojili 21 medalju.

Druga najuspešnija selekcija je Jugoslavija sa 17 medalja – 8 zlatnih, 5 srebrnih i 4 bronzane.

Španija ima 13 medalja (3Z, 6S, 4B), Čehoslovačka 12 (samo jedna zlatna), Italija 10 (dve zlatne), a Francuska 9 (jedna zlatna). Litvanci su prikupili 7 medalja, ali su triput bili prvaci Evrope.

Kada govorimo o igračima, logično je da će najtrofejniji doći iz redova Sovjetskog Saveza – u pitanju je krilni centar Genadij Volnov, koji ima čak šest zlata sa Evropskih prvenstava. Sergej Bjelov je sa SSSR četiri puta bio evropski prvak (ukupno sedam medalja), a od igrača van Sovjetskog Saveza najtrofejniji je Predrag Danilović.

Nekadašnji bek Partizana i Kindera bio je prvak Evrope u reprezentativnoj košarci 1989. u Zagrebu, 1991. u Rimu, 1995. u Grčkoj i 1997. u Španiji. Legendarni Krešimir Ćosić ima sedam medalja sa Evrobasketa – po tri zlatne i srebrne i jednu bronzu.

Guliver Image

Evropsko prvenstvo počinje prvog septembra, a finale je na programu 18. septembra. Takmičenje će se održavati u Češkoj, Gruziji, Italiji i Nemačkoj. Srbija se nalazi u grupi D, a protivnici će joj pored domaćina Češke biti Finska, Holandija, Poljska i Izrael. Titulu kontinentalnog šampiona osvojenu 2017. godine brani Slovenija.

Komentari

Vaš komentar