Bosna i Hercegovina ne ide na Evrobasket? „Nema novca!“

Eurobasket 23. jul 202215:359 komentara
Podeli:
Jusuf Nurkić
Kalle Parkkinen/Guliver Images

Košarkaški savez Bosne i Hercegovine izdao je saopštenje u kojem se naglašava da su nastupi reprezentativnih selekcija na velikim takmičenjima ovog leta – i muške u ženske – upitni zbog manjka finansija.

Muška reprezentacija uveliko se sprema za Evrobasket 2022. godine, a učešće je potvrdio i Jusuf Nurkić.

Ipak, finansijski problemi udaraju BiH, što je nateralo čelnike Saveza da izdaju saopštenje povodom cele situacije. Prenosimo ga u celosti:

„Šest košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine trebao bi u naredna dva meseca da učestvuju na velikim takmičenjima. Po dve kadetske i juniorske na evropskim prvenstvima u narednih 20 dana, a zatim u septembru sledi učešće muške seniorske reprezentacije na Evrobasketu, kao i istorijski nastup ženske seniorske selekcije na Svetskom prvenstvu u Australiji.

Evrobasket:

Košarkaški savez BiH osigurao je deo sredstava za pripreme naših nacionalnih timova, uz pomoć sponzora i jednog dela institucija, kojima smo i te kako zahvalni na tome. Međutim, s obzirom na ogromne troškove koje iziskuju nastupi na EP i SP, finansijsku konstrukciju jednostavno ne uspevamo da zatvorimo.

Kucali smo na mnoga vrata, tražili podršku, ali uglavnom nailazili na negativne odgovore, često i ignorisanje. To se naročito odnosi na državne, entitetske i lokalne vlasti.

Kao da se ne radi o reprezentacijama naše zemlje, jer kako drugačije objasniti činjenicu da novca iz državnog ili federalnog budžeta ima, na primer, više za pojedine klubove i udruženja, nego za nacionalne selekcije? Pogotovo za košarkaške, koje su toliko puta obradovale naš narod i koje to nameravaju da čine u predstojećim mesecima – ako uopšte budu u mogućnosti da odu na kontinentalna i svetska takmičenja.

Situacija je, da budemo potpuno otvoreni i direktni, upravo takva da su predstojeći nastupi na EP i SP naših reprezentacija pod velikim upitnikom. Izlaz trenutno ne postoji, stoga nije daleko trenutak kada ćemo biti primorani da otkažemo učešća na spomenutim takmičenjima.

Sve je već pokušano, nijedna dodatna opcija nije ostala na stolu. Stoga upućujemo apel potencijalnim sponzorima, a naročito državnim, entitetskim i opštinskim institucijama, da nam pomognu. Ovo su naše reprezentacije. Naši mladići, naše devojke. S ponosom žele da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu, da gledaju zastavu domovine tamo gde joj je mesto, među barjacima evropskih i svetskih košarkaških velesila.

Nisu nam potrebne čestitke kad se sve završi, jer možda nam ovog puta nećete ni imati šta čestitati. Potrebna su nam konkretna dela i jasna podrška. Ne okrećite glavu“, navodi se u saopštenju KS BiH.

Muški Evrobasket na programu je od 1. do 18. septembra.

Komentari

Vaš komentar