Litvanci na Evrobasketu jači za NBA košarkaša

Podeli:
xStephenxM.xDowellx via Guliver Image

Košarkaš Orlando Medžika Ignas Brazdeikis dobio je dozvolu FIBA da obuče dres reprezentacije Litvanije.

Povezane vesti

Dvadesettrogodišnji krilni igrač rođen je u Litvaniji, ali je detinjstvo proveo u Kanadi i igrao je za tamošnje državne selekcije do 16 i 17 godina.

Brazdeikis je oduvek imao želju da zaigra za Litvaniju, ali je tamošnjem savezu bilo potrebno skoro dve godine da reši birokratske detalje i nije bilo dovoljno samo da promeni državljanstvo već i podrška FIBA.

Svetska košarkaš federacija je ove nedelje potvrdila da igrač Orlando Medžika može da obuče litvanski dres i stavi se na selektoru Kazisu Maksvitisu.

„Ignas već ima karte za Litvaniju i reprezentaciji će se priključiti od samog početka. Prva utakmica će mu biti 26. juna u Siauliaiju,“ rekao je generalni sekretar saveza Mindaugas Malčijunas.

Litvanci će odigrati četiri utakmice tokom prve faze priprema za nadolazeći Evropsko prvenstvo – po dve prijateljske i kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Na prvenstvu Evrope, koje je na programu od 1. do 18. septembra, u grupi su sa Francuskom, Slovenijom, Nemačkom, Mađarskom i Bosnom i Hercegovinom.

Brazdeikis je završio Mičigen koledž, a na draftu 2019. bio je 47. pik Sakramento Kinga. Odmah je prosleđen Njujorku (2019-21), u martu 2021. preselio se u Filadelfiji, a mesec dana kasnije stigao je u Orlando. Veći deo NBA karijere bio je u razvojnoj ligi.

Prošle sezone odigrao je 42 utakmice u najjačoj ligi sveta sa prosekom od 5 poena, 1.7 skokova i 0.9 asistencija.

 

Komentari

Vaš komentar