Šta su donele kvalifikacije? EB bez Letonaca, Crnogoraca…

Eurobasket 23. feb. 202115:112 komentara
Podeli:
Dairis Bertans
fiba.basketball

U ponedeljak su se završile kvalifikacije za Evrobasket uz dva veoma neprijatna i nekoliko prijatnih iznenađenja. Letonija, četvrtfinalista Evropskog prvenstva iz 2017. godine i Crna Gora, učesnica Svetskog kupa, neće ići na kontinentalno prvenstvo. Litvanci su umalo napravili najveći skandal u istoriji Evrobasketa jer je jedan koš falio da ih eliminiše Danska.

Zemlja koja nema bukvalno nikakvu košarkašku istoriju je umalo eliminisala Litvaniju. Danci su već dobili Litvance u novembru, a i tada kao i u feburaru su Litvanici imali Kalnijetisa, Kuzminskasa, Mačiulisa, Bendžijusa u svom sastavu i trebalo je realno da bude 30 razlike. Ipak igrači iz najkošarkaškije zemlje Evrope su ostavili uzimanje vize za Evorbasket bukvalno za poslednji posed. Na kraju je jedna rampa Kalnijetisa presudila i Litvaniju ćemo ipak gledati na Evrobasketu.

Tamo neće biti Letonija koja je ispala u grupi u kojoj su verovatno i bili glavi favoriti. Ipak prva je u toj grupi bila Bosna i Hercegovina, reprezentacija koja je još u novembru overila mesto među 24. Lako je prošla i Grčka, a Letonci su morali da vade fleke zbog jednog poraza od Bugarske još pre godinu dana. Pozvali su sve najbolje što imaju, osim Davisa Bertansa i Kristapsa Porzingisa i opet nisu mogli da dobiju Dija Bosta i Bugare.

Priča se o sistemu kvalifikacija i kako najbolji igrači ne mogu da igraju, ali Letoncima to nikako ne sme da bude opravdanje jer 12 boljih igrača od Bugara mogu da nađu. Na kraju Letoniju nećemo gledati na Evropskom prvenstvu, a na njemu po kvalitetu realno ona treba da bude.

Isto važi i za Crnu Goru koja je imala tu nesreću da je bila u grupi u kojoj je jedan od domaćina Nemačka. To znači da Nemci ne igraju maltene kvalifikacije i da samo prva dva tima iz grupe idu dalje. U ujednačenoj grupi Crnogorci su gubili tamo gde ne bi smeli, od Britanije. Na kraju su umalo dobili Francusku u Podgorici u poslednjem prozoru i bili su veoma blizu. Ipak crnogorska reprezentacija neće na kontinentalni šampionat i biće to ozbiljan udarac za nacionalni tim kome će se ovako prekinuti kontinuitet jer se plasman očekivao. Povrh svega baza crnogorskih igrača zaista može da obeća, čak i bez Nikole Vučevića, da se napravi sastav za koji zaslužuje da se kaže da mu je mesto među 24 najbolja po kvalitetu.

Ipak to je draž FIBA prozora. Oni su izgubili publiku zbog korone, ali je ostala činjenica da su u ovim mečevima još kako moguća iznenađenja. Da je protiv tima punog zvezda ipak možda bitnije da igraju igrači koji se bolje znaju jer većina igraju u domovini, ili da postoji samo jedan, neretko Amerikanac, koji može da sam prelomi utakmicu.

Pozitivna iznenađenja su svakako Bosna i Hercegovina, Bugarska, Holandija, koja ide na prvenstvo pre Švedske, zatim Britanija koja je izbacila Crnu Goru, ali i Estonija. Samo ćemo kratkoročno pamtiti ipak poraze Srbije od Švajcarske, Litvanije od Danske, Turske od Holandije.

Komentari

Vaš komentar