NOVOSEL: Bartomeu izneo konkretnu ponudu, FIBA nije

Euroleague 17. mar 201618:03 > 18:04
Jadran se „ustalasao“. Savezi Hrvatske, Crne Gore, Makedonije i BiH odlučili su se za FIBA Ligu šampiona, ali najvažniju reč daju klubovi ABA lige i oni će se o odluci izjasniti na skupštini takmičenja u nedelju, iako je predsednik KSS Dragan Đilas insistirao da se izjašnjavanje održi dva dana ranije.
– Ne znam zašto svi pominju taj 18. kao neki rok, više se taj datum provlačio po medijima. Mi ćemo u nedelju imati skupštinu lige u Zagrebu, gde će klubovi razmatrati situaciju, a onda će se obaviti razgovori i sa Savezima. Ne bih mogao da prejudiciram odluku šta će se desiti, ali ne mogu da isključim nijednu varijantu“, rekao je Krešimir Novosel.
Direktor ABA lige posredno je nagovestio kom „carstvu“ bi mogli da se priklone klubovi sa Jadrana.
– Znamo šta nam je ponudio Bertomeu, bio je konkretan. FIBA, s druge strane, nije bila konkretna sa svojim predlozima. Jadransku ligu su osnovali klubovi i imaće poslednju reč u donošenju odluke. Klubovi će u nedelju doneti konačnu odluku i ponašaćemo se u skladu s tim.
Evroliga je ABA ligi ponudila da jedan klub ima direktno mesto u elitnom takmičenju, uz još tri tima u Evrokupu. Đordi Bertomeu je dodao poručio da Evroliga neće praviti nikakav problem da klubovi iz Jadranske lige učestvuju u FIBA Ligi šampiona, ali samo pod uslovom da četiri najbolja tima iz ABA overe svoje mesto u dva takmičenja pod organizacijom EL. 
To praktično znači da pored Crvene zvezde, Budućnosti, Mega Leksa, Cedevite i Partizana, koji se sve više dovodi u kontekst sa Evrokupom, mogu da igraju FIBA takmičenja, a kako stvari stoje u Jadranskoj ligi ne bi imali ništa protiv da im što više klubova igra različite rangove evropskih liga tokom sezone. 

Author: Vladimir Vesić