Teo i Silvija na spisku ruskih hakera

Euroleague 23. sep. 201616:55 > 16:57
Podeli:
Mike Ehrmann/Getty Images Sport

Srpski košarkaš Miloš Teodosić i odbojkašica Silvija Popović nalaze se na poslednjem spisku sportista čije je poverljive medicinske podatke objavila ruska hakerska grupa “Fancy Bears”.

Njih dvoje su prema objavljenim dokumentima dobili dozvolu za korišćenje nedozvoljenih supstanci sa liste Svetske antidoping agencije u terapeutske svrhe na nekoliko dana.

Svi sportisti imaju pravo da traže izuzeće za terapeutsku upotrebu ukoliko im je ono potrebno za lečenje, a ne postoji adekvatna alternativa.

Ruski hakeri su pre dve nedelje upali u bazu podataka Svetske antidoping agencije i počeli su da objavljuju poverljiva dokumenta za koja tvrde da su potvrda dopinga.

Za Teodosića se navodi da mu je tokom četiri dana dozvoljeno da koristi deksametazon. Ta supstanca pripada steroidima i koristi se, između ostalog, za probleme sa reumom, alergijama, astmom.

U to vreme, srpski košarkaš nije igrao za CSKA zbog povrede vrata. Tačnije, terapiju deksametazonom je dobio pošto je pod jakim injekcijama odigrao utakmicu Top16 faze sa Barselonom, u kojoj je bio junak trijumfa. Za 22 minuta na terenu upisao je 16 poena i šest asistencija, a potom je propustio duel sa Laboral Kučom u narednom kolu.

Prema objavljenim dokumentima, Popovićeva je koristila prednizolon pred početak Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru. Prednizolon se prepisuje kod upala i autoimunih bolesti.

Na poslednjem spisku se nalazi i hrvatski vaterpolista Ivan Krapić, kojem je u martu prepisan deksametazon, ista supstanca koju je koristio Teodosić.

Od ostalih sportista čiji su podaci ovoga puta objavljeni, jedini koji privlači pažnju je olimpijski šampion u vožnji na hronometar Fabijan Kančelara. Švajcarski biciklista je pre pet godina dobio dozvolu da jednom prilikom dobije metilprednizolon.