Obradović za SK: Nekad mora i da se izgubi

Euroleague 17. jan. 20178:16 > 8:20
Podeli:
Turkish Airlines EuroLeague

Sasvim neočekivano drugu godinu u nizu duel finalita NBA šampionata – Golden Stejt Voriorsa i Klivlend Kavalirsa – završio se pobedom Voriorsa toliko ubedljivom, da su poslednjih nekoliko minuta na terenu bili rezervisti.

Turkish Airlines EuroLeague

Garbage time je normalna pojava u NBA, gde broj utakmica utiče na to, da treneri radije štede energiju svojih zvezda čim rano shvate da će utakmica biti dobijena ili izgubljena. Oko toga niko nema moralne dileme, sutra je novi dan i nova borba. Privikavanje Evropljana na taj proces je teško, što redovno nedavno u intervjuima potvrđuju i igrači sa ovih prostora koji se presele u NBA, jer se na našem kontinentu svaka utakmica shvata kao pitanje života i smrti, a vrhunski timovi svaki poraz shvataju kao katastrofu. Međutim, i to se menja.

Ovogodišnja Evroliga, sa 30 kola u regularnom delu, čini da njeni učesnici odigraju i po 75-80 jakih utakmica po sezoni u svim takmičenjima. U pet situacija tokom sezone igraće se dve evroligaške utakmice u jednoj nedelji (već sledeće sedmice imaćemo jednu takvu), što uz meč u domaćoj ligi znači gotovo NBA ritam. Takav ritam ne ostavlja prostor za mnogo treninga, ali ni za mnogo emocija oko pojedinačnih mečeva. Evroliga je donela neočekivanu ujednačenost i po broju pobeda i po broju neočekivano neizvesnih završnica. Ipak, kako vreme odmiče, sve češće se događa da čim se meč prelomi, treneri povuku svoje zvezde na klupu. Garbage time je tako stigao i na naš kontinent.

Jedan od pristalica takve filosofije je i Željko Obradović. Fenerbahče igra na dva fronta, najčešće petkom u Evroligi, pa nedeljom u veoma jakom turskom prvenstvu. Trofejni trener je, u intervjuu za Sport Klub rekao:

„I ja imam ponekad tu dilemu na klupi, kad vidim da zaista ne možemo da prelomimo utakmicu, a znam šta me čeka posle toga, da li je bolje da nosioce igre odmorim, a pustim možda mlađe igrače sa klupe koji ne igraju ili izlazi iz povreda, da odigraju neko vreme koje im je potrebno da se vrate u formu. Lično mislim da je to veoma bolji način“, kaže Obradović za SK.

„Jesmo navikli da igramo do kraja, da je ovde svaka utakmica i svaki poen važan, ali mislim da u ovom sistemu takmičenja moramo da razmišljamo i onome što je ispred nas, dakle da ponekad utakmica koja mora da se izgubi i izgubi, pa čak i sa nekom neuobičajenom razlikom“.

Kompletan intervju našeg Srđana Radojevića sa Obradovićem slušajte na našem Give and Go podcastu.