Kirilenko: Popularniji su fudbal i bijatlon od košarke

Euroleague 20. apr 201721:42 > 21:45
Podeli:
Getty Images, Mike Pont

Predsednik Košarkaškog saveza Rusije Andrej Kirilenko rekao je da veruje da CSKA zaslužuje da više navijača prati njegove utakmice i da broj pristalica na utakmicama ne bi trebalo da određuje ime protivnika.

Kirilenko je tako reagovao na lošu posetu na drugoj utakmici Top8 faze Evrolige između ‚Armejaca‘ i Baskonije, koju je u dvorani pratilo tek 6.986 gledalaca.

„Danas košarka i dalje nije toliko popularna kao fudbal ili bijatlon. Nema konstantne rotacije na televizijskim kanalima i malo je mesta gde mogu da se nađu informacije“, rekao je Kirilenko.

Legendarni ruski košarkaš istakao je da je veliki problem to što ljudi, iako vole košarku, ne znaju raspored utakmica.

„Moje mišljenje je da klubovi moraju da stvore bazu za svoje navijače i da ih obaveštavaju o svim događajima. Takođe, mediji moraju da prate klubove tokom cele sezone, ne samo baš pre mečeva. Postoje tehnologije na kojima može da se radi, nije samo takav slučaj u NBA, već i u Grčkoj, Srbiji, Turskoj i Španiji. Možemo da pozajmimo nešto od tih klubova koji imaju dobru interakciju sa navijačima“, naglasio je Kirilenko.

Međutim, Kirilenko je svestan da ponekad atraktivnost protivnika igra važnu ulogu kada je u pitanju poseta na određenim utakmicama.

„Baskonija nije Real ili Barselona. Takvi rivali automatski dovode publiku. Kada igrate sa Realom ili Barselonom, sigurno ćete imati punu dvoranu, čak i tokom regularnog dela sezone. To ujedno znači da ljudi u ovoj zemlji vole košarku. U principu, navijači bi trebalo da budu isti, sa kim god da CSKA igra, pošto treba da navijaju za svoj tim stalno“, istakao je prvi čovek ruske košarke.

Košarkaši CSKA su pobedili Baskoniju i u drugom meču i imaju prednost 2-0 pred selidbu serije u Vitoriju.