Evroligaši složni: Niko nas nije uključio u dogovore

Euroleague 22. okt. 201712:05 > 12:17
Podeli:
fiba.basketball

Nemanja Nedović, Dragan Milosavljević, Dejan Musli i Adam Vačinski komentarisali su aktuelne odnose između Evrolige i Svetske košarkaške federacije (FIBA), koji su prethodnih dana okupirali javnost zbog neusaglašenih termina FIBA kvalifikacija za Svetsko prvenstvo sa evroligaškim mečevima.

Četvorica košarkaša Unikahe iz Malage našla su se na širim spiskovima svojih selekcija, a sada im sledi teška odluka – nastaviti klupske evorligaške pohode ili braniti boje svoje zemlje.

Otkazivanje nastupa za nacionalnu selekciju zvezda timova počelo je pre nekoliko dana, kada je košarkaš aktuelnog šampiona Evrope Fenerbahčea i kapiten selekcije Italije Luiđi Datome zvanično potvrdio da neće moći da pomogne svom timu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

Usledile su reakcije na evroligaškoj sceni.

Turkish Airlines EuroLeague

„Nemam predstavu šta se dešava. Razgovarali smo o tome pre utakmice, videli smo širi spisak na kom se nalazimo. Nikome do sada nisam govorio o tome, situacija je komplikovana, veoma je teško. Razmišljao sam… Na primer, igraćemo u četvrtak evroligaški meč, a u petak sa nacionalnim timom, teško je izvesti to. Nemam predstavu kako su zamislili da to tako funkcioniše. Igranje za reprezentaciju je veoma važna stvar. Ali znate, Unikaha me plaća. Ove sezone imamo mnogo mečeva„, rekao je Nemanja Nedović i dodao:

Da budem iskren, nemam neko oformljeno mišljene o svemu tome, ali jedino što znam je da stvarno komplikovano„.

Nedović je prokomentarisao i Datomeovu objavu u kojoj je ozvaničio da neće igrati za Italiju u kvalifikacijama, ali i osudio ponašanje FIBA, koja nije želela da postigne dogovor sa evropskim klubovima.

Niko ni sa kim nije razgovarao, niko nije kontaktirao igrače. Dobili smo dopis iz Evrolige pre sezone. To je bio plan o nacionalnim timovima, koji će imati svoje aktivnosti tokom leta, a zatim će igrači biti slobodni nekoliko nedelja pred početak sezone. To je meni izgledalo dobro, ali i dalje niko nije razgovarao sa mnom o tome. Ne znam ni sa kim bi trebalo da razgovaram o tome„, objasnio je reprezentativac Srbije.

Njegov klupski i reprezentativni saigrač Dragan Milosavljević našao se pred istom odlukom.

Košarkaški savez Srbije

Malo je čudno što sada moramo da napuštamo klubove. Iskreno, ne znam koju ću odluku doneti. Mislim da tako većina igrača razmišlja trenutno. Klub nas plaća, naš posao je da igramo u klubu, stvarno je čudna ta odluka da se naprave ‘prozori’. Sezona je ionako naporna, stalno viđamo kako se igrači povrede na terenu, to je zato što nemamo vremena da se odmorimo. Nikoga nije briga za to što imamo duge i teške sezone, a onda i reprezentativne obaveze„, rekao je Milosavljević i dodao:

Stvarno sam ponosan i srećan što se ponovo nalazim na spisku, želim da igram za sovju zemlju. Situacija je baš komplikovana, u konfliktu smo i stojimo između klubova i nacionalnog tima. Mislim da će posle svega ovoga definitivno morati da nađu rešenje. video sam šta je Điđi napisao, potpuno sam saglasan sa tim, igrači moraju da budu uključeni u tu priču„.

I Dejan Musli je imao svoje viđenje trenutnog odnosa između FIBA i Evrolige.

Ono što je najvažnije trenutno je to da Evroliga i FIBA moraju da nađu rešenje problema. Košarka se vrti oko igrača, nema košarke bez njih. Oni moraju da urade ono što je za nas najbolje, ali i za sport uopšte„, jasan je bio Musli.

Slično razmišlja i njihov saigrač Poljak Adam Vačinski, koji je istakao da želi da bude deo reprezentacije Poljske, ali da mora da bude racionalan u donošenju odluke.

U subotu se oglasio i prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu.