Laso: Dončić mora da uči, a sudije da ne menjaju odluke

Euroleague 20. dec 201710:41 > 11:00
Getty Image/Jamie McDonald / Staff

Trener Reala Pablo Laso govorio je na konferenciji za medije posle meča protiv Valensije u Evroligi o neprimerenom ponašanju mladog košarkaša kraljevskog kluba Luke Dončića, ali i o odlukama arbitara, koje su dovele do burne reakcije.

Dončić je isključen sredinom druge četvrtine posle jedne sudijske odluke, a mladi Slovenac je nakon toga besno napustio teren, a sve su zabeležile i televizijske kamere. Na sreću Real je trijumfovao sa 91:72. 

„Luka je prvo dobio nesportsku, a zatim i tehničku grešku. Izašao je napolje. On mora da bude pametan, mora da uči i da ostane u meču. Da nastavi da igra, bilo da je odluka pravična ili ne“, kazao je Laso

Prema pravilima sudije u Evroligi ne mogu da menjaju odluke posle odgledanog video snimka, a upravo je to učinjeno kod kontakta između Slovenca i igrača Valensije Tibora Plajsa, pa je to i bio razlog Dončićevog besa. 

„Reći ću o onome što sam video na snimku. Sudije su pokazale nesportsku grešku Plajsu. Kada su videle krv, rešile su da promene odluku i dosude je Dončiću. Preispitivanja odluka u košarci nema, kao ni promena. Gledali su snimak i dodelili su prekršaj Luki. To nije bila nesportska greška jer je pokušao da se odbrani. Po pravilima to ne bi smelo da se radi. Ne znam da li je u fudbalu to moguće sa VAR sistemom, ali u košarkci nema rearbitriranja“, zaključio je trener Reala.