Dženkins kandidat za najboljeg defanzivca Evrolige

Euroleague 14. feb 201815:34 > 15:51
Podeli:
Turkish Airlines EuroLeague

Devetorica košarkaša su u konkurenciji za najboljeg odbrambenog igrača u Evroligi, a među njima nema košarkaša Crvene zvezde.

Nagrada za najboljeg odbrambenog igrača se ne dodeljuje po satistici i brojevima, a najdefanzivca će izabrati treneri Evrolige. Za nagradu konkurišu Kajl Hajns, Brajant Danston, Adam Hanga, Bred Vonamejker, Kostas Papanikolau, Vensan Poarije, Kris Singlton, Valter Tavares i Čarls Dženkins.

Igrač Efesa Brajant Danston je dva puta već biran za ovu nagradu i trenutno je najbolji bloker Evrolige. Mađar Adam Hanga je prošle sezone bio izabran za najboljeg defanzivca, a i u Barseloni ove sezone pokazuje da je noćna mora za najopasnije protivničke košarkaše. 

Kajl Hajns je po mnogo čemu specifičan centar, pre svega jer je niži od dva metra, a defanziva mu je takođe jača strana. Hajns je najbolji kradljivac lopti ove sezone među centrima i takođe ima dobar prosek udarenih rampi. 

Kada se radi o krađi lopti tu mora da se pomene i Čarls Dženkins kome je stil igre koju je forsirala Crvena zvezda prethodnih sezona otvorio mogućnost da ima najbolji učinak ukradenih lopti u Evroligi ikada. Dženkins je svoj defanzivni rad preneo i u Himki gde takođe igra odličnu odbranu. 

Kostas Papanikolau na svakom meču za svoj Olimpijakos pokazuje zavidan nivo energije, a odličan je i u krađi lopti kao i u skoku. Vensan Poarije je ruki u Evroligi ali mu to ne smeta da igra odličnu odbranu, a za njega se izdvaja podatak da je u meču Baskonije i Efesa lupio protivnicima pet blokada. Kris Singlton je takođe poznat kao neko ko „gasi svetla“ protivnicima u svom reketu, a takođe je redovno jak na defanzivnom skoku dok mu brze ruke omogućavaju i laku krađu lopti. 

Valter Tavares sa svojih 220 centimetera odlično kontroliše reket Reala iz Madrida, a gotovo da ne propusti nijedan meč da ne narpavi blokadu. Poslednji na ovoj listi je Bred Vonamejker koji ima najviše ukradenih lopti ove sezone, a na čak tri utakmice je ovaj igrač Fenerbahčea imao četiri ili više ukradenih lopti.