"Duda profesor, Obradović najviše utiče u toku meča"

Euroleague 5. apr 201817:59 > 18:01
David Ramos, Getty Images

Bek Bamberga Nikos Zisis 16 godina nastupa u Evroligi sa sedam različitih timova, a u karijeri su ga trenirali petorica osvajača Evrolige – Dušan Ivković, Dejvid Blat, Etore Mesina, Jonas Kazlauskas i Željko Obradović.

U intervjuu za sajt elitnog takmičenja 34-godišnji Grk posebno je pohvalio Obradovića i njegov način vođenja tima. Zisis je sa Obradovićem u Feneru proveo samo pola sezone u Fenerbahčeu, ali i to je bilo dovoljno.

“Način na koji čita igru je neverovatan, kakve odluke donosi tokom meča, imao je najveći uticaj na igru tokom utakmice od svih trenera koje sam imao“, kaže Grk.

Prema Zisisu, mnogi veliki treneri dele Obradovićeve osobine kao što su jaki treninzi i zahtevnost, ali jedna stvar izdvaja Čačanina.

“On nema mnogo da kaže neposredno pred start meča. Razume da igrači tada samo žele da izađu i da igraju. Nekada nas podseti da je tamo 15.000 ljudi koji čekaju da mi damo sve od sebe i to je to. Ne analizira mnogo pred meč i to je važno. A onda u toku utakmice čita samu igru tokom svih 40 minuta i razume šta njegov tim treba da uradi kako bi pobedio“, objašnjava Zisis.

Veliki uticaj na njegovu karijeru imao je i Duda Ivković, koji ga je u dresu AEK gurnuo u evroligašku vatru sa samo 16 godina.

“Bilo je jako važno što me je on trenirao u prvoj godini kao profesionalnog košarkaša. Interesantno je da svaki igrač koji je radio sa njim govori o taktici i o tome šta je od njega naučio košarkaški, ali ja mislim da je najvažnija stvar kod trenera Ivkovića njegova ličnost, to kako priprema igrače da uvek budu spremni i motivisani“, rekao je Zisis i dodao je:

“Ivković je bio profesor ne samo za stvari na terenu, nego i van njega. Naučio je mene i ostale mladiće kako da budemo pravi profesionalci. Ako si mlad, spreman da radiš, da igraš odbranu i da uđeš u kontakt, uvek bi dobio šansu“.